Foci

Összeültek: az UEFA nem szeretne videóbírót

gianni infantino (gianni infantino)
gianni infantino (gianni infantino)

Az Európai Labdarúgó Szövetség azt szeretné, ha a futball szabályalkotó testülete elhalasztaná csütörtökre tervezett döntését a gólvonal-technológia alkalmazásáról.

“Az UEFA végrehajtó bizottsága egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy kitart a jelenlegi ötbírós rendszer mellett” – mondta a szombati kijevi sajtótájékoztatón Gianni Infantino, a szervezet főtitkára.

Hozzátette, ezer meccsen alkalmazták már a mostani szisztémát, és határozottan pozitívak a tapasztalatok, mindössze egyetlen komoly játékvezetői hiba történt, igaz, az éppen a mostani, lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon.

A sportvezető által említett tévedés a tavaly az év legjobb bírójának választott Kassai Viktorhoz kötődik: az ukrán-angol csoportmeccsen Marko Devic a 62. percben, az angolok vezetésénél lőtt kapura – egy lesről elengedett akció során -, a labda áthaladt a gólvonalon, mielőtt a visszafutó John Terry kivágta, ám Vad II. István gólbíró nem jelezte ezt, így Kassai továbbot intett.

Michel Platini UEFA-elnök is egyértelműen a technológia bevezetése ellen érvelt.

“Én nemcsak a gólvonal-technológia, hanem bármilyen technológia bevezetése ellen vagyok, mert ez beláthatatlan folyamatokat indítana el. Az angol-ukrán meccsen gól volt, ugye? Ezt nem látta a bíró, hibázott. De előtte les volt, ha ezt észreveszi a partjelző, akkor nem is lehetett volna ez gól. De akkor miért nincs olyan technológiánk, amely a lest is megállapítja? És mi a helyzet Diego Maradona 1986-os világbajnokságon “Isten kezével” elért góljával? Miért nincs akkor olyan technológiánk, amely a kezezést is észreveszi? Hol lesz ennek vége? Nem lesz vége.”

A FIFA két rendszert is tesztel, az egyik a Sólyomszem, amelyet teniszben és krikettben is alkalmaznak, míg a másik a GoalRef. Előbbi az optikai felismerésen alapul, míg utóbbi a mágneses mezőt használja a labda helyzetének azonosításához. Mindkét technológia abban segítené a játékvezetőt, hogy jelezné, ha a labda túlhalad a gólvonalon.

A szabályalkotó testület legközelebbi, csütörtöki ülésén – a többi közt – ezekről is szó lesz. Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke az ominózus angol-ukrán meccset követően úgy vélekedett, a gólvonal-technológia bevezetése nem alternatíva, hanem szükségszerű.

100 millió euró a kluboknak

Az UEFA 100 millió eurót oszt szét a klubok között a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság kapcsán. Ez az összeg közel kétszerese annak, mint amit négy éve, a legutóbbi kontinensviadal után kaptak az egyesületek.

A 100 millió euróból nagyjából 580 klub részesül, ugyanis 60 milliót az Eb-n szerepelt játékosok csapatai kapnak, a maradék 40 millión pedig a selejtezőkön szerepelt futballisták együttesei osztoznak. A 2008-as Eb-t követően 55 millió eurót kapott kevesebb, mint harmadennyi klub.

“Ezzel nemcsak az az 580 egyesület nyert, amely részesül a pénzből, hanem a futball egésze is” – mondta Karl-Heinz Rummenigge, az európai klubokat képviselő szervezet vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik