Foci

Büntetőkkel döntős Spanyolország

spanyolország (spanyolország, )
spanyolország (spanyolország, )

0-0-s rendes játékidő után a hosszabbítás sem hozott gólt, így a spanyolok tizenegyesekkel győzték le Portugáliát, és bejutottak az Európa-bajnokság döntőjébe.

Két, teljesen különböző taktikára építő válogatott csapott össze az Eb első elődöntőjében: a csatár nélküli játékra építő spanyolok az Ronaldo-centrikus portugálokkal mérkőztek meg. Az ibériai rangadó a spanyolok győzelmét jósolta, ha csak a papírformát nézzük, azonban a luzitánok nem felejtették el, hogy barátságos mérkőzésen nemrég 4-0-ra legyőzték Iniestáékat.

Ráadásul Paulo Bento szövetségi kapitány elképzelése az volt, hogy inkább ők támadjanak, mint hagyják kibontakozni a a címvédőt. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a kevés helyzetet hozó első játékrészt Naniék uralták, míg a spanyolok nem igazán tudták, mihez kezdjenek. A játékrész legnagyobb lehetőségét Ronaldo hagyta ki a 31. percbben: a spanyol védők saját térfelükön adták el a labdát, a Real Madrid játékosa pedig lőtt, de pár centivel eltévesztette a bal alsót.

A szünet után Del Bosque lekapta a pályáról Negredót, és visszatért a támadó nélküli felálláshoz. Ez jobban feküdt a címvédőnek, fel is pörögtek, és sorra alakították ki a kisebb helyzeteket, veszélyes ziccerig azonban nem jutottak. A másik oldalon a portugálok sem, csak pontrúgásból, vagy a szélen vezetett támadásból tudtak a spanyol védők mögé kerülni: a második 45 perc során Ronaldo több szabadrúgása is a frászt hozta Casillasra, de a hálóőrnek védenie nem kellett.

A gólnélküli rendes játékidő után nem várhattunk sok akciót a hosszabbításban, Iniesta azonban majdnem eldöntötte a mérkőzést a 104. percben: hat méterről leadott lövését Rui Patricio az Eb talán legnagyobb védésével szögletre paskolta. A ráadás második felvonásában is inkább a spanyoloknak állt a zászló, a csereként beállt Navas is győztes gólt lőhetett volna, de mindkét kapu érintetlen maradt a 120 perc alatt, így nem maradt más hátra, mint a tizenegyespárbaj.

A tizenegyeseket Xabi Alonso kezdte, és rögtön ki is hagyta, Patricio ugyanis remek érzékkel hárított, de Moutinho nem tudta előnyhöz juttatni a portugálokat, ugyanis az ő büntetőjét pedig Casillas védte. A második párosban Iniesta higgadtan betalált, csakúgy mint Pepe. A harmadik körben Piqué és Nani könyörtelen volt, a negyedikben Sergio Ramos viszont karnyújtásnyira juttatta a spanyolokat a döntőtől, mivel Bruno Alves a keresztlécet tudta csak eltalálni. Fabregas kapufás gólt szerzett az utolsó körben, így Ronaldo sorra sem került: 4-2-vel a címvédő jutott a fináléba, ahol a német-olasz mérkőzés győztesével találkoznak majd.

Eredmény – labdarúgó-Európa-bajnokság, elődöntő
Portugália – Spanyolország 0-0, tizenegyesekkel 2-4

Donyeck, Donbass Aréna, vezette: Cüneyt Cakir (török)

Portugália: Patricio – Coentrao, Alves, Pepe, Pereira – Moutinho, Veloso (Custodio, 106.) Meireles (Varela, 112.) – Ronaldo, Almeida (Oliviera, 81.), Nani. Vezetőedző: Paulo Bento.

Spanyolország: Casillas – Alba, Ramos, Piqué, Arbeloa – Alonso, Busquets, Xavi (Pedro, 87.) – Iniesta, Negredo (Fabregas, 54.), Silva (Navas, 60.). Vezetőedző: Vicente del Bosque.

Sárga lap: Coentrao (45+1.), Pepe (61.), Pereira (64.), Alves (86.), Veloso (90+3.), illetve Ramos (40.), Busquets (60.), Arbeloa (84.), Alonso (113.).

Videó – a sok helyzet ellenére csak a tizenegyesek döntöttek:


Ajánlott videó

Olvasói sztorik