Foci

Szélcsatornában a jövő debreceni stadionja

Nagyerdei Stadion (nagyerdei stadion, )
Nagyerdei Stadion (nagyerdei stadion, )

A debreceni Nagyerdei Stadion tervezésének egyik utolsó állomásaként szélcsatornában tesztelték a tetőszerkezet teherbírását.

A Budapesti Műszaki Egyetem szakemberei megállapították, hogy hiába a szabvány, a gyakorlatban másfajta eredményeket hoznak a vizsgálatok.

Egy maketten végeztek áramlástechnikai felméréseket, és a szélnyomás eloszlására, és ezek alapján annak intenzitására jellemző adatok nagy megtakarítást jelentenek majd az építkezés során. Arról, hogy mekkorát, a város polgármestere, Kósa Lajos nem beszélt, az csak a tervezési szakasz lejárta után lehet ismert.

Az irányadó európai szabvány számos tetőformát és beépítési körülményt részletez, de ettől több helyen is eltértek a helyi viszonyok miatt.

A vizsgálat a tervezett stadion méretarányos modelljén a fákat és a stadion környéki domborzati viszonyokat is figyelembe vette, és az eredmények felhasználásával véglegesíthető a tetőszerkezet, valamint biztosítható, hogy a játéktér megfelelően szellőzzön, ne menjen tönkre a pálya.

Július derekán lezárulhat a tervezés, és még a nyáron kiírhatják a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást.

A 20 020 férőhelyesre tervezett stadion koncepciós terveit májusban mutatták be, akkor elhangzott, hogy a tervezésnél már az Európai Labdarúgó Szövetség 2015-től bevezetendő új szabványaira is figyelemmel voltak.

A Nagyerdei Stadion UEFA 4. kategóriás arénaként BL-döntő, vb-mérkőzés és Eb-döntő kivételével bármilyen meccs megrendezésére alkalmas lesz.

Az aréna építése és környezetének rekonstrukciója a tervek szerint ősszel kezdődhet és 2014 tavaszán fejeződhet be. A beruházás hozzávetőlegesen 12 milliárd forintba kerül majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik