Foci

Le tudják győzni Ronaldót a spanyolok?

spanyol válogatott (spanyol válogatott, )
spanyol válogatott (spanyol válogatott, )

A torna legveszélyesebb játékosa kerül szembe a legtöbbet passzoló csapattal a szerdai spanyol-portugál elődöntőben a labdarúgó Európa-bajnokságon.

Eddig Cristiano Ronaldo lőtt legtöbbször kapura a labdarúgó Európa-bajnokságon, Spanyolország legjobbjai pedig a legtöbb passzal és a legmagasabb labdabirtoklással büszkélkedhetnek.

A portugál játékos igen sikeres időszakot tudhat maga mögött a Real Madriddal, és sorozatát a válogatottban is folytatja: a Seleccao utolsó két mérkőzésén – a hollandok, majd a csehek ellen – három gólt is szerzett.

Míg a spanyolok csatarendjét – Cesc Fabregas mint „hamis kilences” – továbbra is vitatják, addig Ronaldo szabályos sortüzet zúdít az ellenfél kapujára. Összesen 29-szer lőtt, ebből négyszer a kapufát találta el, és ezzel már rekordernek számít az Európa-bajnokságok történetében. Összesen 14-szer találta el a kaput, ez majdnem a fele annak, ahányszor ez összesen sikerült a portugáloknak (33).

A spanyolok ennél többször lőttek kapura, 44-szer, ráadásul a portugálokhoz képest sokkal egyenletesebben oszlik el a játékosok közt a próbálkozások száma. Ezt a listát egyébként az olaszok vezetik, nekik 50 kísérletet könyveltek el.

Ahogy arra számítani lehetett a passzok tekintetében a spanyolok a nyerők 2616-tal, ennek kevesebb, mint a felével dicsekedhet a portugál csapat: 1164-el egészen pontosan. A labdabirtoklás átlaga is a címvédők mellett szólna: 61 százalék náluk ez a mutató, szemben a portugálok 46 százalékával. Ez az impozáns szám legfőképp a Xavi Hernández, Xabi Alonso and Sergio Busquets hármasnak köszönhető, nem véletlenül nevezte el őket Sir Alex Ferguson a Barcelona „passz-körhintájának”

Ezen a területen a spanyolok egyeduralmát mutatja az is, hogy a legtöbb sikeres passzt végrehajtó játékosok tizes toplistáján hat labdarúgó – Xavi (371), Alonso (318), Busquets (300), Sergio Ramos (266), Alba (253) és Iniesta (240) – is a világbajnok válogatottat erősíti.

Az elődöntő nagy kérdése, hogy a portugálok csapatkapitányának sikerül-e győzelemre vezetnie a Seleccaót, vagy a spanyolok sok passzos játéka lesz a nyerő a szomszédok párharcában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik