Foci

Büntetőpárbaj után elődöntős Olaszország

olasz válogatott (olasz válogatott, )
olasz válogatott (olasz válogatott, )

Gólnélküli rendes játékidő és hosszabbítás után Olaszország tizenegyesekkel győzte le Angliát az Eb negyeddöntőjében.

Az angolok és az olaszok pályáztak az utolsó elődöntőt érő helyre, így remek iramú csatára volt kilátás a kijevi Olimpiai Stadionban. Nem is csalódhattunk, ugyanis Daniele De Rossi három perc után már meg is örvendeztethette volna a több ezer szurkolót az arénában, ugyanis legalább 35 méterről iszonyatos erővel találta telibe a keresztlécet.

Még az első öt perc végén sem jártunk, a másik oldalon is majdnem született egy találat. Egy szélső beadás után Glen Johnson elé került a labda, és közvetlen közelről vette célba a kaput, de Buffon reflexeinek köszönhetően megakadályozta az angolok vezetését.

Az olaszok védelme könnyen zavarható volt, negyedórányi játék után a szigetországiak többször is veszélyes helyzetet alakítottak ki Buffon kapuja előtt, a 14. percben például a nem túl magas Wayne Rooney fejelhetett üresen.

A kékmezesek egy ideig altatták Angliát, aztán az első félidő közepén Mario Balotelli hozta a formáját, vagyis egy elképesztő ziccert hagyott kihasználatlanul: teljesen üresen kapta a labdát a leshatáron, majd mikor lőtt volna, a visszafutó Terry belepiszkált, így annyi lett a lehetőségnek.

Az első felvonásban Cassanónak és Balotellinek is volt még lehetősége a gólszerzésre, de Hart eszén nem tudtak túljárni.

A szünet után is az olaszoknak állt a zászló, a legnagyobb lehetőséget pedig megint a Manchester City támadója puskázta el: az 52. percben De Rossi lövése után Balotelli Hartot találta csak el, majd az ismétlést Montolivo csúnyán fölé vágta.

A csereként beállt Diamanti is csak megtornáztatni tudta a szigetországiak kapusát. A hajrában Nocerino lövésébe állt bele Johnson, így végül maradt a 0-0 a rendes játékidő végén.

Diamanti a hosszabbításban saját akaratán kívül szerzett majdnem vezetést az olaszoknak: Nocerinónak szánt egy beadást, de a labdába nem ért bele senki, így lett veszélyes, és végül a kapufán csattant a játékszer.

Öt perc sem volt hátra a kétszer 15 perc ráadásból, amikor Nocerino fejjel bevette Hart kapuját, ám a történet ott bukott meg, hogy lesről született a gól, így következhettek a tizenegyesek.

Az első párosban Balotelli és Gerrard sem hibázott. A második körben azonnal feljegyezhettük az első hibát: Montolivo csúnyán mellélőtte, míg Rooney magabiztosan betalált, így előnybe kerültek az angolok. A harmadik párosban az angolok rontottak: Pirlo Panenka-stílusban értékesítette a bünetőt, Ashely Young viszont telibe lőtte a felső lécet. A negyedik kör mégegy szigetországi hibát hozott, ugyanis Ashley Cole tizenegyesét megfogta Buffon, Nocerino viszont belőtte.

Mivel Diamanti is értékesítette a rá kiszabott büntetőt, így az utolsó angolnak oda sem kellett állnia a mészponthoz: Olaszország jutott be a legjobb négy közé, ahol Németországgal találkoznak majd.

A Sport24 előben követte végig az angol-olasz mérkőzés eseményeit.

Eredmény – labdarúgó-Európa-bajnokság, negyeddöntő

Anglia – Olaszország 0-0 – tizenegyesekkel: 2-4

Kijev, Olimpiai Stadion, vezette: Pedro Proenca (portugál)

Anglia: Hart – Johnson, A. Cole, Terry, Lescott – Gerrard, A. Young, Milner (Carroll, 61.), Parker (Henderson, 94.) – Rooney, Welbeck (Walcott, 61.). Vezetőedző: Roy Hodgson.

Olaszország: Buffon – Balzaretti, Abate (Maggio, 90+1.), Barzagli, Bonucci – Marchisio, De Rossi (Nocerino, 80.), Montolivo, Pirlo – Balotelli, Cassano (Diamanti, 78.). Vezetőedző: Cesare Prandelli.

Sárga lap: Barzagli (82.), Maggio (92.)

Videó – így jutottak elődöntőbe az olaszok:


Ajánlott videó

Olvasói sztorik