Foci

Történelmet írnának a spanyolok

spanyol válogatott, vicente del bosque (spanyol válogatott, vicente del bosque, )
spanyol válogatott, vicente del bosque (spanyol válogatott, vicente del bosque, )

A spanyol labdarúgó-válogatott még sosem győzte le a franciákat nemzetközi tornán, így az Eb negyeddöntőjében első sikerükre hajtanak.

Spanyolország nem tudott 100%-os maradni csoportjában, ahogy a gallok sem: az ibériaiak legyőzték az íreket és a horvátokat, de az olaszok ellen csak döntetlenre voltak képesek, míg a Franciaország a nyitókörben egy unalmas ikszet játszott a későbbi csoportelső Angliával, majd könnyedén legyőzték a társrendező ukránokat, végül beleszaladtak egy 2-0-s pofonba a svédek ellen.

“Mindenki azt mondja, mi vagyunk az Eb favoritjai, mivel két éve a világbajnokságot, négy éve pedig a kontinensviadalt nyertük meg. De ettől még nem biztos az aranyérem idén, ráadásul a franciák ellen mindíg nehéz dolgunk volt. Tudjuk, hogy szombat este történelmet írhatunk, ezért optimistán állunk a meccshez” – nyilatkozta Vicente Del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya.

Korábban hatszor találkoztak a felek: az 1984-es kontinensviadal döntőjében Platini és Bellone góljaival 2-0-ra nyertek a franciák, csakúgy, mint a 92-es Eb selejtezőkörében, kétszer is. Először 3-1 volt a galloknak, majd 2-1, így végül az ibériai alakulat ki sem jutott a svéd tornára. A 2000-es Európa-bajnokság negyeddöntőjében ismét 2-1-re kaptak ki a spanyolok, a 2006-os világbajnokságon pedig 3-1-re. Az egyetlen döntetlent az 1996-os Eb csoportkörében harcolta ki Spanyolország, akkor 1-1 lett a vége.

Láthatjuk, a címvédő dolga nem lesz könnyű a negyeddöntőben, ugyanis a franciák már ki vannak éhezve egy nemzetközi sikerre. Éppen ezért Laurent Blanc szövetségi kapitány csak a győzelemben gondolkodik.

“Megpróbáljuk ráerőltetni a spanyolokra a játékunkat, de tudjuk, hogy ez meglehetősen nehéz lesz, mivel Iniestáék általában 65-70%-ban birtokolják a labdát a meccseiken. Ráadásul négy éve ők uralják a futballt. Mi ezen szeretnénk most változtatni” – vázolta terveit Blanc, majd folytatta – “Ha az első fél órában gólt tudunk szerezni, akkor megfoghatjuk őket, és megnyerhetjük a meccset.”

A mérkőzés továbbjutója a legjobb négy között a cseheket legyőző portugál válogatottal találkozik majd.

Spanyolország – Franciaország, 20:45, TV: m1
Donyeck, Donbass Arena, vezeti: Nicola Rizzoli (olasz)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik