Foci

Politikával átitatott a görög-német negyeddöntő

gorog-valogatott(210x140)(1).jpg (görög válogatott, )
gorog-valogatott(210x140)(1).jpg (görög válogatott, )

Az eurozóna csatája ezúttal a lengyelországi Gdanskban folytatódhat a németek és a görögök között.

Kapcsolódó cikkek

A bajbajutott a támogatója ellen, legalábbis így látja sok szurkoló, és a média is a politikával kapcsolja össze Görögország és Németország péntek esti csatáját.

“Merkel, készülődj, te következel!” – a görög drukkerek az oroszok elleni győzelem és a csoportból való továbbjutás után ezt kántálták Athénban, de más görög városokban is ehhez hasonló rigmusokkal – utalva Angela Merkel német kancellárra – ünnepelték a sikert.

“Szegény görögök, megint tönkreverünk titeket” – ezzel a nem túl visszafogott főcímmel jelent meg a Bild német bulvárlap, majd Joachim Löwre, a németek szövetségi kapitányára is tettek egy utalást: “Semmilyen mentőalap nem menthet meg Jogitól”. A görögök korábban több mint 130 milliárd eurós hitelt kaptak az uniótól.

A görög fanatikusok egy esetleges győzelemmel szeretnének visszavágni a németek egyik legnagyobb szurkolójának, Merkelnek azért a kijelentéséért, miszerint a görög politka annak ellenére nem jó irányba halad, hogy válságban van az országuk. A németek kancellárja a napokban ugyanis nem fogadta el a görögök második hitelprogramjának görög szempont alapján történő könnyítését.

“Ha pénteken megverjük a németeket, duplán fogunk örülni. Ez egy becsületbeli ügy” – mondta Francesca Louli, egy athéni köztisztviselő. “Most megmutathatjuk Németországnak, hogy bár az ország rengeteg gonddal küszködik, képesek odatenni magukat”.

Görögországban többször ábrázolták Merkelt náci ruhában, utalva ezzel a második világháborúban elszenvedett károkra, amelyek a németek veresége miatt a görögökre is jócskán kihatottak.

A németeknél többen úgy vélik, ez csak egy negyeddöntő-mérkőzés, amit meg kell nyerniük. A Németország-Görögország találkozó 20:45-kor kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik