Foci

Nem akarnak csehül járni a csehek

Michal Bílek (michal bílek, )
Michal Bílek (michal bílek, )

Michal Bílek, a cseh labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a Portugália elleni negyeddöntőben már nem hibázhat csapata.

Csütörtökön este a varsói Nemzeti Stadionban kezdetét veszi a lengyel-ukrán közös rendezésű kontinenstorna egyenes kieséses szakasza. Az első negyeddöntőben az A csoportot megnyerő Csehország játszik a B jelű négyes második helyén záró Portugáliával. Érdekesség, hogy a két fél eddig hasonlóan teljesített a tornán, ugyanis mind a két fél vereséggel indított (a csehek az oroszok, a portugálok a németektől kapta ki), azóta azonban kétszer nyerni tudtak.

„Mind tudjuk, hogy a portugáloknak nagyon veszélyes játékosaik vannak a középpályán és a támadósorban, elég csak Nanira, Hélder Postigára és természetesen Cristiano Ronaldóra gondolni. Ennek megfelelően defenzíven fogunk felállni. Nem játszhatunk úgy, mint az oroszok ellen, mert ha nagy területet hagyunk nekik, a földbe fognak minket döngölni” – mondta cseh oldalról Michal Bílek, aki reméli, hogy számíthat az Achilles-ínsérülést szenvedett Tomás Rosicky játékára is.

A kapitány párhuzamot vont az 1996-os Eb-vel, amikor a masszív cseh együttes Karel Poborsky góljával legyőzte a jó erőkből álló portugálokat a negyeddöntőben. „Ugyanaz a helyzet: ők az esélyesek. Ugyanakkor, ha megismételjük az elmúlt két meccsen nyújtott produkciónkat, akkor lehet keresnivalónk.”

Kollégája, Paulo Bento hasonlóan vélekedik, mint Bílek, ő is azt várja övéitől, hogy tartsák az elmúlt két találkozó formáját, amellyel a dánokat, majd a hollandokat sikerült két vállra fektetni.

„Hűnek kell maradnunk a saját stílusunkhoz. Higgadtan kell játszanunk, a feladatunkra kell koncentrálnunk, majd meglátjuk, mire megy velünk ellenfelünk” – így Bento, aki nem kíván változtatni az eddigi kezdőn, annak ellenére sem, hogy a rivális egy nappal többet pihenhetett.

„Azoknak, akik játszottak Németország, Dánia és Hollandia ellen nem okoz gondot sem a mentális, sem a fizikai felépülés” – mondta Bento, akit az újságírók felköszöntöttek 43. születésnapja alkalmából, melyet szerdán ünnepelt a szakember. Bento mosolygósan így felelt: „Ezt a boldogságot át szeretném ültetni a csapatra is, de az a kívánságom, hogy a csütörtöki meccs után egész Portugália örüljön.”

Portugália és Csehország eddig kétszer csapott össze, a már említett 1996-os és 2008-as Európa-bajnokságokon, eddig egy-egy az állás. A luzitán együttes Csehszlovákia ellen kilencszer lépett pályára, azonban ott is kiegyenlített a mérleg, három-három csehszlovák győzelem, portugál siker és döntetlen született azokon a találkozókon.

Ennek a negyeddöntőnek a győztese a spanyol-francia párharc továbbjutójával találkozik majd a legjobb négy között.

Labdarúgó-Európa-bajnokság, negyeddöntő

Varsó, Nemzeti Stadion, Vezeti: Howard Webb (angol)

Csehország – Portugália – m1, 20 óra 45 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik