Foci

Már Blatter is videóbírót akar

joseph blatter (joseph blatter, )
joseph blatter (joseph blatter, )

A FIFA elnöke, Josep Blatter a kedd esti angol-ukrán mérkőzésen történtek után elismerte a gólbíró szükségességét.

Az Anglia-Ukrajna mérkőzésen sajnos éppen magyar játékvezetés követett el nagy hibát, Kassai nem adta meg az ukránok egyenlítő gólját szerző Devic találatát. Emiatt Kassai Viktor és segítői már nem vezetnek több mérkőzést a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságon.

A gólbíró, vagy videóbíró bevezetését sürgető hangok így kedd este óta ismét felerősödtek. A témával kapcsolatban többen is megszólaltak, legszomorúbb az ukrán szövetségi kapitány lehet, hiszen csapata egyenlítése után talán még lehetett volna esélye a továbbjutásra, mivel a másik meccsen a franciák vereséget szenvedtek a svédektől.

Angliának nem ez az első eset, hogy nem adnak meg egy gólt a mérkőzésén, emlékezhetünk a 2010-es vb-re, ahol Frank Lampard távoli bombája Manuel Neuer kapujának gólvonala mögött pattant le, ám a gólt nem adta meg a játékvezető.

Eddig a FIFA és az UEFA is halogatta azt a lehetőséget, hogy a kétes szituációkat – vagy legalább az ilyen meg nem adott gólokat – videóról visszanézve hozhassanak döntést a játékvezetők, ám most úgy tűnik betelt a pohár. Az UEFA az Eb-n már az öt bírós (játékvezető, két partjelző, két gólbíró) rendszert teszteli, ám az említett mérkőzésen ez is hiábavalónak bizonyult.

Hétfőn épp Michel Platini, az UEFA elnöke jelentette ki Varsóban, hogy Josep Blatter sürgetni fogja az új technológia bevezetését, ám maga Platini ezzel nem ért teljesen egyet.

“Igen, Blatter fogja bemutatni a technológiát, ám véleményem szerint ez nagy hiba. Ez a technika korszakának kezdete lehet a labdarúgásban” – árulta el aggodalmának okát Platini.

Az amerikai futbbalban és a baseballban is bevezetésre került már ez a fajta visszajátszás, és elég sok vitát váltott ki azok körében, akik a sportágak tradíciót tiszteletben tartják.

Blatter az angol-ukrán meccs után kijelentette: “Az előző esti meccs után a gólvonal-technológia nem alternatíva, hanem szükségszerűség”.

Úgy tűnik tehát, hogy a botrányok miatt a nagy nemzetközi tornákon bevezetésre kerül majd a bírókat segítő rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik