Foci

Újabb lengyel drukkerek rács mögött

orosz-lengyel-balhe(210x140)(1).jpg (szurkolók, huliganizmus, oroszország, lengyelország)
orosz-lengyel-balhe(210x140)(1).jpg (szurkolók, huliganizmus, oroszország, lengyelország)

Tizenegy hazai szurkolót állítottak elő Wroclawban a lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó-Eb szombat esti cseh-lengyel meccse közben és után.

A lengyelek egy része még a meccs közben erőszakkal próbált bejutni a wroclawi szurkolói zónába. A másik csoport tagjai először egymással verekedtek össze, majd az agresszív drukkereket szétválasztó rendőröket dobálták meg üvegekkel. Néhány rendőr megsérült, és az egyenruhásoknak csak a könnygáz többszöri bevetésével sikerült rendet teremteniük.

Az oroszok varsói veresége után a fővárosban nem jeleztek nagyobb zavargásokat. A fehérorosz-lengyel határnál azonban az orosz drukkereket szállító különvonatot utasai feltartóztatták, amikor a lengyel rendőrség a június 12-i varsói szurkolói összecsapások két orosz résztvevőjét leszállította a szerelvényről.

A hatóság szóvivője szerint békés tiltakozásra került sor: az oroszok leszálltak a vonatról, és társaik szabadon bocsátását követelték, azzal fenyegetőzve, hogy nem engedik tovább a szerelvényt. Végül még délelőtt visszaszálltak, és folytatták az utazást, míg a két előállított rendőrségi őrizetben a terespoli határállomáson maradt.

A tíz napja tartó Eb-n eddig már többszáz szurkolót állítottak elő rendbontásban való részvétel és a mérkőzések megzavarása miatt. Gyorsított eljárásban több lengyel és külföldi állampolgárt letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, de a futballhuligánok többségét 500-2500 zloty (34-172 ezer forint) pénzbírsággal, vagy néhány hónapig terjedő felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották.

Néhány külföldit – köztük egy magyart – előzetes letartóztatásba helyeztek, hogy az ügyük lezárásáig ne hagyhassák el az országot. Két oroszt öt évre kitiltottak Lengyelországból és az egész schengeni övezetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik