Foci

Történelmi sikerével Tahiti indul a Konföderációs Kupán

Tahiti fociválogatottja diadalmaskodott az Óceániai Nemzetek Kupáján, így ott lehetnek a 2013-as brazíliai Konföderációs Kupán. Múlt hét vasárnap 1-0-ra verték Új-Kaledónia válogatottját a Salamon-szigeteki döntőn.

Először fordul elő a futballtörténelem során, hogy nem Ausztrália vagy Új-Zéland nyeri a kontinensviadalt. Míg előbbi 2006 óta már az ázsiai régióban szerepel az ausztrál földrész futballválogatottjainak gyengesége miatt, utóbbi a torna elődöntőjében 2-0-s vereséget szenvedett Új-Kaledóniától.

Tahiti válogatottja egygólos meccsen gyűrte le francia-polinéziai szomszédját. A 22. percben Steevy Chong Hue talált be Új-Kaledónia kapujába, amellyel a FIFA-világranglistán 179. helyen álló országot a Konföderációs Kupára juttatta.

A nyolccsapatos tornát Tahiti veretlenül nyerte meg. Csoportjukban Szamoát 10-1-re – ahol Tahiti tíz találatból kilencet Tehau nevű játékos szerzett –, Új-Kaledóniát 4-3-ra és Vanuatut 4-1-re verték, majd az elődöntőben 1-0-ra diadalmaskodtak a Salamon-szigetek nemzeti tizenegye ellen.

A harmadik helyért vívott találkozót Új-Zéland 4-3-ra nyerte a Salamon-szigetek ellen.

A küzdelemsorozat első négy helyezett csapata továbbjutott az Óceániai Vb-selejtezők következő, szeptemberben lebonyolításra kerülő körébe.

Így jutott ki a Konföderációs Kupára Tahiti:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik