Foci

Telhetetlen focisták, futó műalkotások

Zlatan Ibrahimovic (zlatan ibrahimovic, )
Zlatan Ibrahimovic (zlatan ibrahimovic, )

Hogyan kerülnek sárkányok a foci-Eb-re? És mit keresnek a szebbnél-szebb nők a pályán?A játékosok viszik be őket a vállukon.

Természetesen a legtöbb tetoválást (mert mi másról lenne szó) eltakarja a mez, az igazság pillanata a lefújás utáni mezcsere, mikor előkerülnek a különböző ábrák és feliratok, kiegészülve az addig is látszódó lábon és kézen hordott csodákkal. A minták kifejezetten változatosak, az indíték azonban sokszor azonos. Sokszor nemcsak a fájdalomtűrésről árulkodnak a focisták díszei, hanem romantikus oldalukat is felvillantják.

A holland Wesley Sneijder például (második) esküvőjének dátumát is magán hordja. Raul Meireles is biztosra ment: a portugál középpályás hátát egy sárkány borítja, de feleségének és kislányának képmását is őrzi. Fernando Torres szerelmének és lányának nevét is viseli (mezszáma és tünde nyelven írt neve mellett). A spanyol csatár lábán olvasható dátumról pedig azt pletykálják, hogy ekkor volt első randevúja feleségével. Más források szerint az első csók. Sőt, az is elképzelhető, hogy mindkettő.

Más érzelmi indíttatásból, de Sergio Ramosnak is több, mint 10 tetoválása van. A leghíresebb talán a 2010-es vébégyőzelem utáni örök emlékeztető: a trófea és az évszám mindenhová elkíséri a spanyol védőt. Családtagjaihoz való kötődését is tűk nyomai mutatják bőrén, ahogy a New York-i és a madridi terrortámadások áldozatairól is kért magára tetoválást.

A legnagyobb lefedettséggel szinte biztos, hogy Daniel Agger büszkélkedhet. A dán focista egyébként tetoválóművész, ez megmutatkozik abban is, hogy számtalan tetoválása lenyűgözően igényesre sikerült. Inspirációjával is kitűnik: vikingek, dán mondahősök elevenednek meg a hátvéd bőrén. Ott virít rajta például Kékfogú Harald képmása, azé az uralkodóé, akit a róla elnevezett Bluetooth technológia tett az egész modern világ számára ismerté.

Mennyiségre Agger versenytársa lehet a svéd Zlatan Ibrahimovic, akin nehezebb összefüggő koncepciót találni. A hátán megcsodálható sárkányról például azt mondta, hogy a személyiségét jelképezi.  Ebben a témakörben beszédes a „Csak Isten bírálhat engem” felirat is a jellemzően öntörvényű focistáról. Természetesen családjáról sem feledkezett meg (szülei, testvérei és gyermekei neve is helyet kapott testén).  Legutóbb pedig azért varratott, mert úgy érezte, hogy nem élhet a pikk és a kör ász nélkül.

Daniele de Rossi vicces kedvében látogatott el a tetoválószalonba: az olasz focista jobb vádliján egy becsúszás látható, közlekedési táblás ábrázolásmódban, pálcikaemberekkel felrajzolva.

Wayne Rooneynál az összevisszaság lehetett a koncepció: az angol csatár felesége és fia neve mellett magán hord egy Szent György-keresztes nemzeti lobogót. Kedvenc zenekara is megihlette, tőlük egy albumcímet kért magára. „Just enough education to perform”, azaz nyersfordításban épp elég képzés a teljesítményhez. Lelke rajta.

Szombaton kezdődtek a záró csoportkörök. Figyelem: számos műalkotás és tulajdonosa most lesz utoljára megcsodálható, legalábbis az Európa-bajnokságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik