Foci

A dánok megismételnék a bravúrt

morten-olsen(210x140)(1).jpg (morten olsen, )
morten-olsen(210x140)(1).jpg (morten olsen, )

Húsz évvel ezelőtt hatalmas meglepetésre a döntőben megverte a németeket Dánia, vasárnap a csoportból való továbbjutás a cél mindkét csapatnak.

1992. június 26-án az Eb előtt hirtelen összeszedett dán válogatott megnyerte a labdarúgó-Eb döntőjétt is, óriási meglepetést okozva ezzel.

A dánok ki sem jutottak arra a kontinenstornára, ám Jugoszláviát a délszláv háború miatt kizárták, helyét a selejtezőcsoportban második északiak vehették át. A döntőben a friss világbajnok, Németország volt az ellenfél, a dánok 2-0-ra nyertek. A vasárnap esti találkozó akár mindkét fél számára továbbjutást hozhat.

Az utolsó csoportkörben már mindig nagy a számolgatás, ki, mikor, hogyan juthat tovább. Az A csoport küzdelmei szombat este erre kiváló példát nyújtottak, az oroszok és a lengyelek kárára.

Vasárnap egy holland győzelem kell a portugálok ellen, valamint egy dán-német döntetlen kell ahhoz, hogy utóbbi két csapat továbbjusson a B jelű kvartettből. Ami biztos: a “halálcsoportnak” két áldozata lesz a hét utolsó napján.

A németeké az egyetlen olyan válogatott, amely mindkét mérkőzését megnyerte. Ez megnyugtató lehet, ám ettől függetlenül még ők is kieshetnek, bár ehhez a szombati “csodához” hasonló kellene. Ha a németek és a hollandok is 1-0-ra kapnak ki, akkor Portugália és Dánia jut a negyeddöntőbe. Joachim Löw is tudja, nem szabad elbízni magukat:

“Még nem jutottunk tovább, egy nagyon szoros és bonyolult meccs lesz ez a dánok ellen, hiszen még nekik is élnek a továbbjutási reményeik. Aki a torna előtt leírta Dániát, nagy hibát követett el. Mindig is tudtuk, hogy veszélyesek lehetnek. Nemfogjuk alábecsülni őket, és senkinek nem engedem, hogy lazítson a meccsen. Ha változtatok az eddigi kezdőn, azt biztosan a csapat érdekében fogom tenni”.

Löwnek mindenképpen változtatnia kell, hiszen Jérome Boateng eltiltott, így a jobbhátvéd poszton valószínűleg a Benedikt Höwedes, Lars Bender páros valamelyike fog szerepelni.

A dán szövetségi kapitány, Morten Olsen is tisztában van a kialakult helyzettel:

“Az elmúlt héten kétféle öltözőnk volt: egy eufórikus, és egy levert. Azért fogunk hajtani, hogy az elsőt ismét megtapasztaljuk. Saját kezünkben van a sorsunk, és jó helyzetben vagyunk. A csoport nagyon kiegyenlítetté vált, igaz, teljesítményünkön mi lepődtünk meg a legjobban. Talán a hollandok okoztak csalódást, ám a portugálok kései győzelme esélyt adott nekik a továbbjutásra” – utalt ezzel a Dánia-Portugália mérkőzésre Olsen.

A németeknél Mario Gomez már háromgólos, a dánoknak legjobban rá kell figyelniük.

Vasárnap este tehát eldől, melyik két csapat jut tovább az előzetesen legerősebb csoportnak nevezett négyesből. A dánok biztosan kiegyeznének a húsz évvel ezelőtti eredménnyel.

Labdarúgó-Európa-bajnokság, B csoport, 3. forduló

Dánia – Németország – 20 óra 45 perc

Lviv, vezeti: Carlos Velasco Carballo (spanyol)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik