Foci

Felavatták a Fáy utcában Kubala László szobrát

kubala-laszlo(210x140)(1).jpg (kubala lászló)
kubala-laszlo(210x140)(1).jpg (kubala lászló)

A 20. század legjobb Barcelona-játékosának megválasztott magyar labdarúgó bronzszobrát fia és a spanyol nagykövet jelenlétében avatták fel a Vasas edzőközpontjában.

Négy csapat részvételével U16-os labdarúgótornát rendez a Vasas-Kubala Labdarúgó Akadémia. Nemcsak ezért gyülekeztek a Fáy utcai edzőközpontban illusztris vendégek, hanem egy jelképes ceremónia miatt is.

Maga a dátum is jelképes volt: 1950. június 15-én írta ugyanis alá a szerződését a Barcelonával Kubala László. A GANZ Mávag, a Ferencváros, majd a Slovan Bratislava játékosa a diktatúra elől menekült Olaszországba, ahol az ott élő magyarokból verbuvált csapattal megverte a spanyol válogatottat, a Real Madridot és az Espanyolt is. Ott figyelt fel rá a Barcelona, amelynek ikonjává vált – a többi közt miatta kellett kibővíteni a Nou Camp Stadiont.

A Vasas akadémiája szűk egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy felveszi a valaha élt egyik legjobb labdarúgó nevét, és arról is, hogy nemzetközi tornát szervez. Ennek keretében avatták fel Kutas László Wiesenthal-díjas szobrászművész alkotását a Fáy utcában.

Ide kattintva megnézheti a szoboravatást! – Fotó: Berecz Valter

Az eseményen a Vasas képviselői mellett részt vett Carlos Kubala, aki megtiszteltetésnek vette, hogy édesapja emlékét eképp is őrzik hazánkban. Enrique Pastor de Gana, Spanyolország magyarországi nagykövete személyes emlékeit is felidézte az ünnepségen, hiszen mind Laszit (így hívják ma is Kubalát Spanyolországban) és Puskás Ferencet is látta játszani. A labdarúgás máig egy közös nyelv, amely hallatlan örömöt okozhat fiatalnak és idősebbeknek egyaránt – mondta.

A Carlos Kubalával készült interjúnkat szombaton olvashatják a Sport24-en.

Az U16-os tornán egyébként a Vasas-Kubala Akadémia, a Videoton-Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, a Real Murcia, valamint a Sturm Graz csapatai vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik