Foci

Nagyszerű döntetlennel indult a foci-Eb

lengyelorszag-gorogorszag(210x140)(1).jpg (lengyel válogatott, görög válogatott, foci eb)
lengyelorszag-gorogorszag(210x140)(1).jpg (lengyel válogatott, görög válogatott, foci eb)

Két kiállítás, kihagyott tizenegyes, hallatlan izgalmak: a lengyel válogatott 1-1-et játszott a görögökkel a labdarúgó-Eb nyitómérkőzésén.

A szokásoktól eltérően izgalmas, változatos mérkőzéssel indult az év második legfontosabb sporteseménye, a lengyel-ukrán közös rendezésű futball-Európa-bajnokság.

A 2004-ben győztes görögök közel álltak ahhoz, hogy végrehajtsák a jelenkori Eb első, önmaguk sokadik bravúrját, hiszen a házigazda lengyelek ellen majdnem a három pontot is megszerezték – nem mintha a végül megkaparintott egy pont nem lenne bravúr.

Nagy elánnal kezdett a szokásoknak megfelelően színvonalas megnyitó (amelyen magyar főszereplő is szerepet kapott) után a házigazda, a dortmundi különítmény, Lewandowski, Blasczykowski és Pisczek is veszélyeztetett.

A 17. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat, egy jobb oldalról beadott lasztit éppen Lewandowski továbbított kapásból a kapuba (1-0). A görögök lassan éledeztek, ráadásul a félidő végén Szokratisz Papadopuloszt második sárga lapja után (Carballo játékvezető kissé szigorú volt) kiállították.

Hiába került nagy ziccerbe Smuda kapitány csapata, a szemfüles hellének azonnal kihasználták első hibájukat, a csereként beálló Szalpingidisz emberhátrányban használta ki, hogy az 51. percben Szczesny rosszul mozdult ki, az előtte álló védőről a támadó elé került a játékszer (1-1).

Sőt, a 67. percben az Arsenal kapusa utolsó emberként elkaszálta a korábbi gólszerzőt, azonnal pirosat kapott, majd jött a tizenegyes. Karagunisz azonban a frissen beállt Tytonba lőtte a labdát, így a PSV kapusa a meccs emberévé küzdötte magát egy pillanat alatt. Mindezt azért lett így, mert később ugyan még akadtak helyzetek, de újabb gól már nem született.

Így a nap másik mérkőzésén pályára lépő orosz és cseh válogatott nagy esélyt kapott, egyikük egy esetleges győzelemmel vezetheti is a csoportot.

A meccs élő közvetítését ide kattintva olvashatod vissza.

Eredmény – labdarúgó-Eb, A csoport, 1. forduló

Lengyelország – Görögország 1-1 (1-0)

Varsó, National Stadium, 58 000 néző, Vezette: Carlos Velasco Carballo (ESP)

Lengyelország: Szczesny – Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch – Blaszczykowski, Murawski, Obraniak, Polanski, Rybus (Tyton, 70.) – Lewandowski. Vezetőedző: Franciszek Smuda

Görögország: Halkiasz – Toroszidisz, A. Papadopulosz (K. Papadopulosz, 37.), Papasztathopulosz, Holevasz – Maniatisz, Kacuranisz, Karagunisz – Ninisz (Szalpingidisz, a szünetben), Gekasz (Fortunisz, 68.), Szamarasz. Vezetőedző: Fernando Santos

Gólszerzők: Lewandowski (17.), illetve Szalpingidisz (51.)

Sárga lap: Karagunisz (53.), Papasztatopulosz (35.)

Piros lap: Szczesny (67.), illetve Papasztatopulosz (45.)

Izgalmas meccsen játszottak 1-1-et a felek:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik