Foci

Előzetesben a bundabotrány legutóbb elfogott szereplői

A nemzetközi fogadási csalásokkal összefüggésben a múlt hét elején őrizetbe vett Str. Lászlót ideiglenes átadási letartóztatásba helyezték, B. István pedig a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) előtt folyamatban lévő büntetőügy kapcsán - külön bírói döntésre - július 1-jéig előzetes letartóztatásba került.

A két személy május 30-án állt a Fővárosi Törvényszék elé, hogy döntés szülessen az olasz fél kiadatási kérelmére. Az eljáró bíró határozata értelmében B. István esetében erre nem kerülhet sor, mivel vele szemben itthon is folyamatban van hasonló eljárás. B. Istvánt így a KNYF – most már a széles körben, hosszabb ideje folyó magyar eljárás adataira figyelemmel – őrizetbe vette, indítványozta az előzetes letartóztatását, melyet a nyomozási bíró június 1-jén egy hónapi időtartamra el is rendelt.

Str. László esetében más a helyzet, ő ellene nem folyik Magyarországon eljárás, ezért került ideiglenes átadási letartóztatásba.

A magyar ügyészek B. Istvánt nemcsak a 2011. május 22-i LecceLazio mérkőzés jogtalan befolyásolásával gyanúsították meg, hanem a 2011. január 15-i Budapest Honvéd-Slovan Duslo Sala (5-1) és  2011. január 29-i Budapest Honvéd-Dukla Banska Bystrica (1-0) barátságos felkészülési mérkőzésekével is. Mindezeken túl közokirat-hamisítás is szerepel a vele szemben megfogalmazott megalapozott gyanúban.

Fazekas Géza, a KNYF szóvivője múlt kedden számolt be arról, hogy az olasz bundabotránnyal kapcsolatban öt magyar ellen adtak ki európai elfogatóparancsot, de közülük hárman a nemzetközi fogadási csalások magyarországi eseményei kapcsán már korábban előzetes letartóztatásba kerültek. A másik két személyt vették őrizetbe május 28-án.
Azóta K. Zoltánt és L. Mátyást is gyanúsítottként hallgatták ki a Lecce-Lazio mérkőzéssel összefüggésben.

Az olasz ügyészség múlt hétfői közleménye szerint összesen 19 embert fogtak el, közülük ötöt Magyarországon vettek őrizetbe, ők a gyanú alapján kapcsolatban álltak a szingapúri fogadási hálózat decemberben elfogott vezetőjével, Tan Seet Enggel. Az olaszok az öt magyart – Kenesei Zoltánt, Lázár Mátyást, Schultz Lászlót, Borgulya Istvánt és Strasser Lászlót – név szerint említették. Előbbi három az, aki már korábban előzetes letartóztatásba került.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik