Foci

Brit miniszterek Eb-bojkottja

donyeck (donyeck, )
donyeck (donyeck, )

Az ukránok "szelektív igaszságszolgáltatása" miatt a brit miniszterek bojkottálják az angol válogatott ukrajnai csoportmeccseit.

A brit külügyminisztérium szóvivője elmondta: “A kormány teljes mértékben támogatja Anglia részvételét a 2012-es Eb-n. Reméljük, a mieink jól szerepelnek, az ukrán és lengyel házigazdáknak pedig sikeres rendezést kívánunk. Mindazonáltal sajnálattal közöljük, hogy a brit miniszterek nem vesznek részt az angol válogatott csoportmmérkőzésein”.

A brit kabinet tagjainak bojkottja a csoportkörre szól, a későbbi szakaszban elképzelhetőnek tartják a felső szintű brit jelenlétet.

A döntés indoklásában az Ukrajnát szerintük jellemző “szelektív igaszságszolgáltatás és jogállamiság” feletti aggodalmukról tesznek említést a britek. Korábban több nyugati és EU-poltikus jelezte, hogy a volt ukrán miniszterelnök, Julija Timosenko fogvatartásának körülményei miatt nem utazik el az Eb ukrajnai eseményeire.

Az ukránok Putyin orosz elnökhöz hasonlóan  rossz ötletnek tartják a politika ráerőltetését a sportra. Oleg Volosin, az ukrán külügyi szóvivő szerint: “A briteknek többféle módon volt lehetőségük kifejezni véleményüket a Timosenko-ügyről, és ezt meg is tették. A brit kormány lépésének nincs köze a sporthoz, de az Eb-nek és a labdarúgásnak ártanak vele”.

Az üggyel a The Guardian szerint az UEFA is óriási pofont kapott, hiszen részben azért adta a lengyel-ukrán kettősnek a rendezést, hogy megmutassa, a volt keleti blokk országai mekkora fejlődésen mentek keresztül.

Ehelyett a brit lap szerint “lehet, hogy Viktor Janukovics egyedül fog ülni a díszpáholyban”, köszönhetően a túlzásba vitt tekintélyelvűségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik