Foci

Vörös Sárkány lett a Kék Madárból

Igazi ritkaság esett meg az angol másodosztályban szereplő Cardiff City csapatával: lecserélték a klub színét a szurkolók nagy bánatára.

A Cardiff City walesi csapatként szerepel az angol másodosztálynak számító Championshipben. A klub maláj tulajdonosai kissé ellentmondásos döntést hoztak: a csapat tradicionális kék szerelését a következő idénytől a vörös fogja felváltani.

A Cardiff eddig kék mezben lépett pályára, a klub beceneve is Bluebirds, a jelkép az eddigi csapatcímerben is főszerepet kapott. Azonban innentől kezdve a logo is megváltozik, az eddig háttérben látható sárkány előrekerült a címerben, míg a kék madár kisebb lett, és alulra került. Ezentúl a hazai mez vörösben pompázik majd, és már az új címer díszeleg a játékosok szíve felett.

A Cardiff City hivatalos honlapján az alábbi bejelentés olvasható: „A Cardiff City hazai meze vörös lesz a következő szezonban, míg a csapat kékben fog szerepelni az idegenbeli mérkőzéseken”.

A döntést a klub ázsiai befektetői hozták, akik szerint a vörös színnel igazi walesi márkanévvé fog válni a csapat: „Úgy véljük, néhány radikális, ám nagyon fontos változásra van szüksége a csapatnak”.

„A klub stratégiájának kulcsa az lesz, hogy Cardiff Wales fővárosa, a nemzeti szín pedig a vörös, így emiatt külföldön is elfogadottabb lehet a csapat. A vörös szín széles körben ismert a walesi kultúra és örökség szinonimájaként, ami a büszke fővárosra utal”. – indokoltak a vezetők.

Régi és új logo: a vörös sárkány legyőzte a kék madarat

A színnek persze ázsiai kapcsolódása is van: a vörös színt a jólét, a szerencse és a hatalom szimbólumaként tartják számon. A döntés után nemtetszését fejezte ki több olyan Cardiff-drukker, akik büszkék a klub hagyományaira, és már évtizedek óta a walesi csapatot támogatják.

A szurkolók tiltakozása azonban hidegen hagyta a vezetőséget, és bár Alan Whiteley, a klub vezérigazgatója együtt érez velük, mégis úgy véli, jó döntés született.

„Tudjuk, hogy a klubnak vannak hagyományai, és a szurkolóink elkötelezettek, ugyanakkor haladnunk kell a korral”.

Chan Tien Ghee, a klub elnöke hozzátette: „Az új címer magában foglalja Wales szimbólumát, a sárkányt, és az ikonikus kék madarat is, az új hazai mez pedig jobban utal a csapat walesi mivoltára”.

Persze néhány szurkolót ezzel sem hatottak meg, voltak, akik azt írták hozzászólásaikban, hogy nem lépnek többé a cardiffi stadionba, de akadt olyan is, aki a „pénz beszél” jeligével magyarázta a klubon belül kialakult helyzetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik