Foci

Mérgezőek az Eb-mezek

spanyol válogatott (spanyol válogatott, )
spanyol válogatott (spanyol válogatott, )

A spanyol fogyasztóvédelem megvizsgálta az Eb-csapatok mezeit, és olyan nehézfémeket talált némelyikben, amelyek károsak az egészségre.

Azok a futballszurkolók, akik megvásárolták kedvenc csapataik mezét, az egészségüket kockáztatják, ugyanis már az Európai Fogyasztóvédelmi Központ is hírül adta: az Eb-mezek káros nehézfémeket tartalmaznak. Először a spanyol fogyasztóvédelmi hatóság végzett vizsgálatokat, ami kimutatta, hogy kilenc Eb-re készülő mez nem felel meg a minőségi előírásoknak.

Az egyik házigazda, Lengyelország mezei esetében annyira rossz a helyzet, hogy az Európai Fogyasztóvédelmi Központ szerint be kellene tiltani őket, ugyanis az izzadság gátlására használt anyagban az idegrendszerre káros ónvegyületet találtak. A vizsgálaton kilenc csapat mezénél találtak aggasztó mennyiséget különböző nehézfémekből: a házigazdák mellett Spanyolország, Németország, Oroszország, Ukrajna, Olaszország, Franciaország, Hollandia és Portugália játékosai is egészségtelen viseletben fociznak.

A spanyol, a német, az ukrán, az orosz, a francia és az olasz meznél találtak nikkelt, ám ezek megfelelnek a követelményeknek. A tüzetes vizsgálatok után azonban kiderült, hogy a németek és spanyolok esetében a nehézfém már eléri azt a mennyiséget, hogy gyermekek számára már nem ajánlott a viselése.

Ráadásul a címvédő és az olaszok mezében nonilfenolt is találtak, ami környezetkárosító hatása miatt tiltott anyagnak számít.

Monique Goyens az Európai Fogyasztóvédelmi Központ egyik szervezetének (BEUC) vezérigazgatója elmondta: “Európában körülbelül 90 eurót kérnek el egy-egy mezért. Az emberek ennyiért joggal várhatják el, hogy minőségi és egészségre nem káros terméket kapjanak”.

“Megmagyarázhatatlan, hogy olyan termékekben, amiket tömegek vásárolnak meg, nehézfémek legyenek. Ez pofátlan dolog a gyártóktól, hiszen ezek az anyagok a környezetre és a vásárlókra is ártalmasak – majd hozzátette: – A vizsgálat jó példa arra, hogy Európában a törvények nem alkalmasak a veszélyes anyagok felhasználásának tiltására, legalább a tömegek által használt termékek esetében ezt szabályozni kellene.”

A BEUC tehát azt akarja elérni, hogy a potenciálisan káros vegyianyagok használatát a közeljövőben törvény szabályozza.

A két legnagyobb sportszergyártó azonnal reagált, a vádakat tagaták, mondván a termékeik megfelelnek az előírt szabványoknak, folyamatosan szakértőkkel konzultálnak egy mez megalkotásakor, a teszteléseket pedig független szakemberek végzik.

Hazánkban is megkérik az árát ezeknek mezeknek: akár 25 ezer forintot is otthagyhatunk értük a boltban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik