Foci

A spanyolok focitörténelmet írhatnak

spanyol válogatott (spanyol válogatott, )
spanyol válogatott (spanyol válogatott, )

A címvédő spanyol válogatott a a pénteken kezdődő labdarúgó-Eb egyik esélyese, ha sikerül, első csapatként nyernek sorozatban három nagy tornát.

A 2008-as kontinensviadalon és a 2010-es világbajnokságon is győztes, világranglista-vezető spanyol együttes a felkészülési meccseit imponáló magabiztossággal nyerte meg, ugyanakkor problémát okozhat a csapatkapitány Carles Puyol, illetve a válogatottsági gólrekorder David Villa hiánya.

A legtöbb szakember azt várja, hogy július 1-jén Kijevben a német csapat lesz majd a spanyolok ellenfele a fináléban, azaz megismétlődik a négy évvel ezelőtti döntő. Joachim Löw együttesének ugyanakkor már a csoportban is nagyon meg kell majd küzdenie a továbbjutásért, ugyanis a világbajnoki ezüstérmes holland, a Cristiano Ronaldo vezette portugál, valamint a dán válogatott lesz az ellenfele.

Hollandia végső sikere szintén senkinek nem okozna meglepetést, még úgy sem, hogy a barátságos meccseken – az északírek elleni 6-0-s sikert leszámítva – nem remekelt Bert van Marwijk csapata, maguk a játékosok is elismerték, hogy az Eb-ig mindenképpen javulniuk kell.

A mostani kontinenstornán ugyanakkor egyik együttes sem mehet biztosra. A torna erősségéről sokat elárul, hogy a 16 résztvevő közül 13 a FIFA-világranglista első 18 helyezettje között van, a sorból csak a csehek (27.), illetve a rendező ukránok (52.) és lengyelek (62.) lógnak ki.

Az idei Európa-bajnokság több szempontból is más, mint a korábbiak voltak. Az európai szövetségnek biztosan a mostani torna okozta a legnagyobb fejfájást, ugyanis korábban sosem fordult elő, hogy egy rendezőt a viadal elvételével kellett fenyegetni. Márpedig Ukrajnát tavaly januárban erre figyelmeztette az UEFA Hrihorij Szurkisznak, az ukrán tagszövetség elnökének tervezett eltávolítása miatt. A személyi kérdéseken túl az előkészületekben is folyamatos csúszások voltak, a stadionok sem az előre ígértek szerint épültek, ám végül nagyjából sikerült elkészülni mindennel.

Az utolsó hónapok sem teltek el ugyanakkor problémák nélkül, Julija Timosenko volt ukrán kormányfő bebörtönzése nemzetközi politikai feszültséghez vezetett, több vezető politikus kilátásba helyezte, hogy nem utazik el Ukrajnába az Eb-re, a Dnyepropetrovszkban áprilisban történt robbantásos merényletsorozat pedig komoly félelmet keltett. Michel Platini UEFA-elnök áprilisban az égbe szökő szállodai árak miatt bírálta élesen az ukrán szervezőket.

Mindezek ellenére az Európa-bajnokság pénteken 18 órakor a Lengyelország-Görögország mérkőzéssel elkezdődik. A háromhetes tornán 31 mérkőzést játszanak, s a döntőre július 1-jén Kijevben kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik