Foci

Benzema: „nem akarok az Eb hőse lenni”

Karim Benzema (Karim Benzema)
Karim Benzema (Karim Benzema)

Karim Benzema, a Real Madrid és a francia labdarúgó-válogatott támadója az Eb-t megelőzően gátlások nélkül mondta el érzéseit.

A támadó immáron három éve a királyi gárda játékosa. 2009 nyarán igazolt a spanyol fővárosba Lyonból, s elmondása szerint teljesen megváltozott ez alatt a periódus alatt.

„Mielőtt a Realhoz igazoltam még fiatal voltam és a lelkem fejlődő állapotban volt. 24 éves vagyok, tudom, hogy mit akarok elérni, fizikálisan erősebb vagyok és a médiának sokkal higgadtabban beszélek. Mentálisan nem fejlődtem sokat, hiszen mindig is bíztam magamban. Gyermekkoromban sem éreztem nyomást egy-egy mérkőzés előtt, de mára még jobban tudom ezt a helyzetet kezelni a legfontosabb összecsapások előtt is. Madrid egy teljesen más dimenzió: mindenki megőrül a futballért. Mikor egy meccsen körülnézek, és látom, hogy kilencven ezren szurkolnak a csapatért, az leírhatatlan érzés” – mondta Karim Benzema a L’Équipe-nek.

A csatár úgy érzi, hogy hiába beszélünk Real Madridról, vagy épp Olympique Lyonról, a kezdőbe kerülésért mindenütt meg kell harcolni. Ezzel szemben azt is elárulta, hogy Spanyolországban kétszer annyi erőfeszítést tesz meg, mint egykoron a Lyonban.

„Madridban minden poszton világsztárok játszanak. De nem lehet azt mondani, hogy a Lyonnál könnyű dolgom lett volna: Fred, Wiltord, Carew és Baros is ott volt az együttesben, mikor én a kezdő tizenegybe harcoltam magam. Az elsődleges különbség a két alakulat között az elvárt munka, amelyet megkövetelnek tőled. Madridban kétszer annyit dolgozom, mint Franciaországban tettem azt. Úgy edzem, mint egy bolond. Ha tizenegytől van edzés, akkor már fél kilenctől ébren vagyok, és kilenckor már a pályán végzem egyéni tréningemet” – folytatta a klasszis.

Benzema könnyen beilleszkedett a Realba, ám 2010-ben nem válogatták be őt a francia nemzeti alakulatba, így nem lehetett ott a világbajnokságon. Ez nagyon rossz hatással volt rá, ám José Mourinho érkezésével szinte egy csapásra változott meg minden.

„Mikor megérkeztem hamar megszoktam a környezetet, bár egyedül laktam és ez szokatlan volt. A 2009-10-es idényben alig játszottam és ez borzasztó volt. Hiába a pénz, én a pályán érzem igazán jól magam, nem a kispadon. A vb-n se lehetettem így ott, és nagyon lehangolt voltam. Ezt követően jött Mourinho. Nem mondom, hogy ő az apám, mert nekem is van egy, de úgy beszél hozzám, mint egy apa a fiához, hogy sikeres legyen. Az ő inspirációjára kezdtem el keményen küzdeni, s a munkának meglett az eredménye” – tette hozzá a gall.

A 2008-as Eb-n leszerepeltek, a 2010-es vb-n nem lehetett ott Benzema. Szerinte az 1987-es korosztály négyese Samir Nasrival, Hatem Ben Arfával, Jérémy Menezzel és persze jómagával a kontinenstorna megnyerésére is pályázhat.

„Válogatottunk gyors, technikás és pontos játékra törekszik majd az Eb-n. Az előre játékunk nagyon jó, de mindehhez kell egy megbízható védelem is. Vannak játékosok, akik szeretnek cselezni és nehezen szabadulnak a labdától, mint például Nasri, vagy Ben Arfa. Most csapatszinten kell majd gondolkozniuk, hogy sikeresek lehessünk, mert egyedül nem lehet meccset nyerni. Én nem szeretnék hős lenni a tornán. A foci az egyensúly kérdése. Minden csapattársamra szükségem van, hogy jól szerepelhessek a pályán. Nagyon jó generációnk van jelenleg, rajtunk áll, hogy mihez kezdünk vele” – fejezte be a gól érzékeny francia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik