Foci

Az Eb-k nagy pillanatai kicsiben

euro 2012 (foci eb 2012)
euro 2012 (foci eb 2012)

Elkészült az eddigi Európa-bajnokságokat felelevenítő rövidke videó, ezúttal a népszerű építőjáték figurái játsszák a főszerepet.

Egy angol srác, Graham Love a dán asztalosmester, Christiansen által feltalált építőjátékot felhasználva készítette el az eddigi Európa-bajnokságok stop motion kisfilmjét. A nagy pillanatok felelevenítése után megnézzük, a régi jelenetek hogyan festenek minifigurákkal a főszerepben.

Bár az első Eb-t 1960-ban rendezték, a videó máris 1984-be kalauzol minket, így ezzel kezdjük a visszaemlékezést: a francia kontinensviadal hősét, Michel Platinit láthatjuk, amint megszerzi a győztes gólt a portugálok elleni emlékezetes meccsen.

A találkozót a franciák nyertek 3-2-re, ezzel bejutottak a döntőbe, ahol Spanyolországot verték 2-0-ra egy potyagóllal és egy hajrában esett találattal. A Juventus irányítója 9 találattal lett gólkirály, amit máig nem tudott senki túlszárnyalni az Európa-bajnokságokon.

Íme Platini higgadt gólja a luzitánok ellen:

Ezután 1988-ban az írek Ray Houghton fejesével győzték le az esélyesebb Angliát:

Az 1992-es Eb-n Thomas Brolin egy remek kényszerítő után talált be, szintén az angolok kárára:

1996-ból két jelenetet is láthatunk, az első Paul Gascoigne gyönyörű találata:

A másik emlékezetes pillanat Stuart Pearce spanyolok elleni büntetője, de főleg az arckifejezés, amit utána láthattunk tőle:

Az ezredfordulón ismét a franciák voltak a főszereplők, közülük is Trezeguet, aki az olaszok elleni fináléban zúdította be a mindent eldöntő aranygólt:

Portugáliában meglepetésre a házigazdákat kétszer is megverte a görög válogatott, másodszor már a lisszaboni döntőben, Hariszteasz fejesével. Cristiano Ronaldo bánatában is osztozhatunk az építőkockás verziónál.

Hariszteasz gólja:

A legutóbbi Európa-bajnokságra az angolok nem jutottak ki, Steve McLaren az esernyője alatt szégyenkezik, angol lévén a készítő itt is kitér honfitársaira, persze nem maradhat ki Iker Casillas sem, aki magasba emeli a Henry Delaunay-trófeát: Spanyolország 44 év elteltével nyert újra nagy nemzetközi tornát.

Lássuk tehát az Eb-k rövid történetét, kicsit más szemszögből:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik