Foci

Putyin szerint rossz ötlet az Eb-bojkott

putyin (putyin)
putyin (putyin)

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenzi a politikai bojkottot a  jövő pénteken kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság ukrajnai mérkőzéseivel kapcsolatban.

Korábban a francia kormány a bojkott mellett döntőtt, így tiltakozva a Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfővel szembeni bánásmód miatt.

“Nem hiszem, hogy bojkottálni kellene sportrendezvényeket politikai okokból” – mondta péntek este Párizsban az orosz elnök francia kollegájával, Francois Hollande-dal tartott közös sajtótájékoztatóján.

Putyin megismételte korábbi ajánlatát arról, hogy Timosenkót szállítsák orvosi kezelésre Oroszországba.

“Egyetértünk. Nem börtönben van a helye – reagált a francia elnök. – Álláspontom szerint mi nem mehetünk Ukrajnába egy ilyen helyzetben”.

A Timosenko-ügy súlyos válságot okozott Ukrajna és a Nyugat viszonyában, az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint ugyanis az ellene hozott ítélet politikai indíttatású, ezért szabadlábra helyezését követelik.

Az Oroszországgal kötött, hazája számára kedvezőtlennek mondott gázszerződésekért hét év börtönbüntetésre ítélt Timosenko áprilisban azzal vádolta meg börtönőreit, hogy megverték őt, 19 napig éhségsztrájkot is folytatott. Az EU politikusai felháborítónak tartják az esetet, ezért többen az ukrán Eb-rendezvények bojkottját szorgalmazták.

Elsőként német politikusok helyezték kilátásba, hogy bojkottálni fogják a június 8-án kezdődő sportesemény-sorozatot, és azóta több európai uniós tagállam, köztük Franciaország is jelezte, hogy nem vesz részt a kontinensviadal ukrajnai rendezvényein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik