Foci

Tiszteletüket teszik Auschwitzban az angolok

angolok (angolok, )
angolok (angolok, )

Az angol válogatott játékosai szövetségi kapitányuk, Roy Hodgson vezérletével elutaznak a II. világháborús haláltáborba.

Anglia labdarúgó-válogatottja június 6-án ellátogat a lengyelországi Auschwitzba, hogy leróják tiszteletüket azok előtt, akik életüket vesztették a II. világháborúban.

Látogatásuk alatt a válogatott tagjai aláírják az Auschwitz Múzeum vendégkönyvét, és mindannyian gyertyát gyújtanak a birkenaui vasúti síneknél.

A csapat ezután Krakkóban meglátogatja majd azt a híres gyárat, ami Oskar Schindleré volt. Neki köszönhetően 1100 zsidó menekült meg a biztos halál elől, ahogy azt a Schindler listája című film is feldolgozza.

A látogatás az Angol Labdarúgó Szövetség (FA), és a Holocaust Educational Trust (HET) nevű szervezet együttműködése kapcsán jöhet létre, akiknek az a céljuk, hogy az iskolákban megismertessék a diákokat a Holokauszttal egész Angliában.

Az FA elnöke, David Bernstein a szervezet hivatalos honlapjának nyilatkozott: “Ez a társulás fontos a jövő nemzedékének, hiszen a Holokauszt borzalmairól tanít, miközben a labdarúgást arra használja, hogy a fiatalokat is összehozza, és érdekelje a dolog”.

“Rengeteg dolgot kell még megérteniük, megtanulniuk, és hisszük, hogy a futball szerepet játszik majd abban, hogy az emberek bátrabban lépjenek fel az intolerancia minden formája ellen”.

“Büszke vagyok arra, hogy Roy Hodgson és az angol válogatott támogat egy ilyen fontos kezdeményezést, és arra biztatnak minden angol iskolát, hogy használják fel azt a tananyagot, ami ezzel kapcsolatosan fog készülni”.

Karen Pollock, a HET vezetője is jó ötletnek tartja a válogatott látogatását: “Szép gesztus a válogatottól, hogy idejüket nem kímélve tiszteletüket teszik a Holokausztban elhunytak emlékére, és jó látni, hogy ennyire elhivatottak azon cél érdekében, hogy megváltozzon a nevelés az angol iskolákban”.

Az angolok ezután Ukrajnába utaznak, és június 11-én kezdik meg az Európa-bajnokságot Franciaország ellen, Kijevben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik