Foci

Soha nem látott pénztömeghez jut a magyar foci

foci (foci, )
foci (foci, )

A Magyar Labdarúgó szövetség az NB I, az NB II, a Magyar Kupa, az Amatőr Kupa, a Ligakupa és a Szuperkupa közvetítési jogainak értékesítésére írt ki pályázatot a 2012-től 2016-ig terjedő bajnoki évadokra – derült ki a csütörki sajtótájékoztatón..

Az MTVA és a Sport TV-t működtető CCE közös pályázatot nyújtott be, amit az MLSZ elnöksége kedden elfogadott. Ezzel a magyar foci évi 3,54 milliárd forinthoz (négy szezon alatt 14,16 milliárd Ft) jut a két médiacég közös közvetítési projektje által, ami a duplája az előző szezonban befolyt 1,7 milliárdnak.

Az MLSZ, az MTVA és a CCE előre meghatározott, pontos tervet dolgoz ki a közvetítések elosztására és a meccsek időpontját illetően, ami csak “vészhelyzetben” változhat.

A tervek szerint péntekenként 2, szombatonként 3, vasárnaponként újabb 3 meccset közvetítenek, azaz minden bajnoki adásba kerül, emellett az MLSZ által szervezett kupasorozatok meghatározott meccsei is helyt kapnak a képernyőn. A következő szezonban minimum 60 meccset közvetít a két cég, a továbbiakban ez a szám 90-ig felmehet, de ezt is szeretnék túlteljesíteni.

Évi 3,38 milliárdot osztanak vissza a klubokhoz

A közvetítési jogokért kapott szezononkénti 3,54 milliárdból az MLSZ 3,38 millárd forintot utal át a klubok számlájára idényenként. Ez minimum 150 milliót jelent klubonként. A csapatok szerepléseitől függően súlyoznak majd, aki előrébb végez, többet van képernyőn többet is kap..

Az összeg oroszlánrésze az első osztályú klubokhoz kerül, évi 25 millió a másodosztályú csapatok jussa, de jut belőle a kupasorozatokban eredményesen szereplő alacsonyabb osztályú kluboknak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik