Foci

Jótékony célra fordítják a jegybevétel egy részét az Eb-n

Eb-jegy (eb-jegy)
Eb-jegy (eb-jegy)

A nyári labdarúgó-Európa-bajnokság jegyeinek egy részét többszörös áron elárverezik, majd jótékonysági célra fordítják a befolyt összeget.

A 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság jótékonysági jegyeladás programja hatalmas sikert aratott eddig, pedig mindössze 10 nappal ezelőtt indították meg az aukciókat. Az árverés résztvevői a stadionokban külön erre a célra lefoglalt ülőhelyekért csatázhatnak, egy erre a célra kialakított webes felületen az uefa.com-on belül. Első körben kötelezően 5 eurót be kell fizetni, ezután tudunk a helyekre licitálni. Az Eb aukcióján már 175 000 euró folyt be eddig az árverésen elkelt jegyárakból, a jegyek ugyanis sokszor több mint tízszeres áron keltek el.

A legmagasabb ajánlatokat a B csoport rangadójára, a Hollandia-Németország mérkőzés jegyeire tették, valamint a kijevi negyeddöntőre, ahol a D csoport győztese játszik majd a C csoport másodikja ellen.

Az UEFA társult a Centre of Access to Football in Europe (CAFE) nevű szervezethez, és közös céljuk a mozgássérült emberek részvételének teljes körű biztosítása az Európa-bajnokságon, hogy nyugodtan élvezhessék a helyszínen vagy egyéb nyilvános helyeken a mérkőzéseket.

A CAFE Lengyelországban és Ukrajnában lévő helyi partnercégekkel karöltve fogja folytatni a jótékonysági tevékenységét, és hosszú távú együttműködést szeretnének kialakítani a felek egymás között.

A befolyt összeget a vakok és gyengén látók támogatására fogják fordítani az Eb alatt, többek között arra, hogy a stadionokban helyi kommentátorok hangját tudják majd hallgatni, az erre a célra kialakított felszerelések segítségével.

Továbbá a pénzből a lengyel és ukrán labdarúgó-klubok is részesülnek, akiknek szintén az a céljuk, hogy stadionjaikban javuljanak a körülmények, és a mozgássérültek is könnyebben szurkolhassanak kedvenc csapatuknak.


A hátrányos helyzetűeken segítenének

Larissza Szajevics, a program donyecki vezetője mondta: “Nemrégiben részt vettem egy önkéntes kommentátorképző-szemináriumon Kijevben. A vakok és gyengénlátók számára, így nekem is felbecsülhetetlen értékű ez a fajta kommentár, a szeminárium elején meg is jegyeztem, hogy egy futballmérkőzést hallgatni számomra olyan, mintha egy fekete-fehér filmet néznék. A szeminárium végén már szinte színesben láttam a dolgokat”.

A CAFE az UEFA-val karöltve fogja bátorítani a befektetőket és az adományozókat, hogy az Európa-bajnokságon minden egyes gól után 3000 eurót ajánljanak fel jótékony célra.

Különböző összegekkel különbözőképpen támogathatjuk a látás- és hallássérülteket: a látássérült szurkolók fejhallgatót kapnak, hogy a meccsek alatt élvezhesse a kommentárt; a mozgássérültek segítéséről tájékoztató füzetek jelennek meg a stadionokban; a mozgássérültek számára külön szurkolói klubot alapítanak, hogy együtt szurkolhassanak kedvenceiknek; nagyobb befolyt összegekért kiképeznek önkéntes kommentátorokat a vakok számára, valamint az ehhez szükséges berendezést is biztosítani tudják a helyszíneken; végül pedig a helyi mozgássérültek mérkőzésekre szállítását is megoldják az egész szezon alatt.

Bárki adományozhat a http://euro2012.cafefootball.eu/ weboldalon, maga az UEFA 760.000 euróval támogatja a szervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik