Foci

Az Európa-bajnokságok labdái

EB labda 2012 (eb labda 2012)
EB labda 2012 (eb labda 2012)

Az eddigi 13 labdarúgó-Európa-bajnokságon 13 különböző labdával játszottak. Az első kettő kivételével az Adidas szállította a labdákat. Idén sem lesz másként. Európa-bajnoki labdatörténelem.

2012 – Tango 12

A 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság hivatalos labdája a Tango 12. A labda a 80-as években jellemző, az eredeti Tango labda terveinek modernizált változata, az Adidas két éves fejlesztésének eredménye.

2008 – Europass

Az Europass 14 panelból készült, hőkötéses technológiával, a felületi kialakításnak köszönhetően a játékosok számára könnyebb kezelhetőséget tett elérhetővé. Külsején a Telstar design modern átdolgozása jelent meg.

2004 – Roteiro

A Roteiro volt az első olyan futball-labda, amely külső varrás nélkül készült, ehelyett hő általi ragasztásos technikát alkalmaztak. A dizájnt és az elnevezést a nagy portugál felfedező, Vasco da Gama ihlette.

2000 – Terrestra Silverstream

A Terrestra Silverstream elnevezésű játékszer kialakításánál továbbfejlesztett habréteg segítségével növelték a párnázottságot, az ezüstös vonalak pedig Hollandia és Belgium folyóit, valamint a tengert jelképezték.

1996 – Questra Europa

Ez a labda Questra Europa néven futott. Ez volt az első rangos tornán használt színes játékszer. A dizájnt az angol rózsa és az angol szövetség jelképe, a három oroszlán ihlette. Ebbe a labdába már poliuretán hab is került.

1992 – Etrusco Unico

Ez a labda a Etrusco Unico fantázianevet kapta. Ez volt az első tökéletesen vízálló labda, azonban a rúgásoktól nagyon gyorsan rongálódott, így sokszor a meccs közben is cserélni kellett.

1988 – Tango Europe

Az úgynevezett Tango Europe volt a torna hivatalos labdája, melyet már olyan tömítő anyaggal és varrattal láttak el, amely megakadályozta, hogy a játékszer megteljen vízzel.

EB 1984

A Tango Mundial volt az első olyan labda, amelyet kizárólag az Európa-bajnokságra terveztek. Egyben az első nem bőrből készült labda, amelynek több rétegű volt, polyurethen anyaga segítette a labda irányíthatóságát.

1980 – Tango Mundial

A Tango River Plate nevet viselte az adidas labdája. A Tango egy ikonikus játékszer és ez a labda 2000-ig nem is sokat változott megjelenésében. A Durlast tovább specializálódott, még inkább ellenállt a víznek.

1976 – Telstar

Az adidas a Telstar egy továbbfejlesztett változatát küldte az Európa-bajnokságra. Az úgynevezett Dulstar anyag még inkább ellenállt a víznek, mint a Telstar Mexico, a már a világbajnokságon is használt labda.

1972 – Telstar Mexico

Az adidas ettől az Európa-bajnokságtól válik a torna hivatalos labdaszállítójává. A Telstar Mexico nevű labda egy 32 panelből álló, különleges polyurethane anyagból készült játékszer, amely jobban ellenállt a víznek.

1968 – nincs egyedi név

1968-ban már Európa-bajnokság néven játszották a kontinensviadalt, erre a tornára gyártotta az Adidas az első Eb-labdát, de ezt felirat nem jelezte a játékszeren.

1964 – nincs egyedi név

A második, még mindig Európai Nemzetek Kupájaként zajló Eb négy mérkőzésére sem gyártottak labdát, olyannal játszottak, mint az 1958-as világbajnokságon.

1960 – nincs egyedi név

Az első 1960-as Európa-bajnokságon, hivatalos nevén Európai Nemzetek Kupáján az 1954-es vb labdájával játszottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik