Foci

Blatter és Orbán egy követ fújnak

Joseph Blatter elnök péntek délelőtti köszöntő beszédével megkezdődött a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 62. kongresszusa Budapesten.

“Mindenekelőtt köszönöm a magyaroknak a kiváló szervezést” – mondta a svájci sportvezető, aki külön köszöntötte Csányi Sándort, a magyar szövetség (MLSZ) elnökét. “A csütörtök esti megnyitón elhangzottakkal kapcsolatban el kell mondanom, hogy egyetértek Orbán Viktor miniszterelnökkel, s hiszem, hogy a politikai cselekedeteknek nem szabad befolyásolniuk a futball szellemiségét. A labdarúgás feladata és küldetése valóban az, hogy összehozza és ne szétválassza az embereket.”

A magyar kormányfő a június 8-án rajtoló, lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság kapcsán mondta azt, hogy a több ország által felvetett bojkottnak nem szabad elrontania a futball szellemiségét. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője az fn24 érdeklődésére ugyanakkor azt mondta: “Nincs még semmilyen döntés arról, hogy a miniszterelnök részt vesz-e a labdarúgó EB valamelyik mérkőzésén.” Sepp Blatter ezután röviden összefoglalta az esemény napirendi pontjait: többek között szó lesz a FIFA pénzügyi jelentéséről, a játékosok biztosításáról és az illegális sportfogadás elleni küzdelemről is.

Csányi Sándor a pódiumra lépve elsőként megköszönte a végrehajtó bizottság bizalmát, amelynek köszönhetően Budapest 1909 és 1930 után harmadszor adhat otthont a FIFA kongresszusának.

A magyar sportvezető beszédében kiemelte, hogy a futball olyan kihívásokkal néz szembe, mint a dopping, az illegális sportfogadások, a huliganizmus, vagy éppen a diszkrimináció elleni küzdelem, s a kongresszusnak ezekre a problémákra megnyugtató választ kell adnia.

Hozzátette, a sportág Magyarországon is komoly kihívásokkal áll szemben, ugyanis az elmúlt évtizedekben a politikai változások és a gazdasági válság következményei sem segítették a magyar futball újbóli felemelkedését, de megjegyezte, hogy két éve, amióta megkezdte elnöki mandátumát, a nehéz körülmények ellenére is megindult a pozitív változás a labdarúgásban.

“Évente 200 pálya épül, 1000 amatőr klub kap segítséget a működéséhez, ezáltal húsz százalékkal nőtt az amatőr játékosok száma. Továbbá a mostani magyar kormány felismerte a sport jelentőségét, ezáltal segít minket, s már döntés született egy új, 65 000 néző befogadására alkalmas nemzeti stadion felépítéséről is” – mondta Csányi, aki kiemelte, hogy Magyarországon még mindig a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, s a válogatott megtestesíti a nemzeti öntudatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik