Foci

Jön a közszolgálati fociadó

tévé-bár ()
tévé-bár ()

Az MTVA, a foci Eb és az olimpia kizárólagos hazai közvetítési és kivetítési jogtulajdonosa a kocsmai meccsnézésért pénzt kér a vendéglátósoktól.

Mozgalmas élet várható a nyáron a kisebb-nagyobb kocsmák környékén. Az Eb-meccsek és a londoni ötkarikás játékok eseményeit biztosan sokan fogják nézni nyilvános vendéglátóipari egységekben, megfelelő folyadékbevitel mellett.

Így kalkulál az MTVA is, a közvetítési és kivetítési jogok magyarországi kizárólagos tulajdonosa. Az adófizetők pénzéből működő közszolgálati média meg akarja adóztatni a meccsek, olimpiai versenyek MTV-s adásait a vendégek számára sugárzó kocsmárosokat.

Az adó a körülmények figyelembevétele után tízezres nagyságrendtől majdnem egymillióig terjedhet. Aki beválllaja a regulát (akár a presszóban bekapcsolt “kistévéért” is), annak előre meg kell állapodnia az MTVA-val, amely persze a nyilvános kivetítések szervezőinek is köszönhetően magasabb nezőszámot érhet el, ami a reklámbevételek alapja.

A vendéglátósok természetesen nem örülnek a “fociadónak”, sokan vitatják a közszolgálati média lépését, jogi lépések is elképzelhetőek. Az MTVA közleményében arra hivatkozik, hogy az UEFA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az eredeti jogtulajdonosokkal kötött szerződés értelmében “…nem csak lehetőséget biztosítottak az MTVA-nak a közvetítésre, és ez események kivetítésre, de egyben kötelezte is őket arra, hogy jelentsék az engedély nélküli eseményeket, kivetítéseket, hogy az UEFA és a NOB így közvetlenül tehesse meg a szükséges jogi lépéseket”.


A BL-döntőt rengetegen nézték a Műjégpályán, de az nem MTV-közvetítés volt

A vendéglátósok természetesen nem örülnek a “fociadónak”, sokan vitatják a közszolgálati média lépését, jogi lépések is elképzelhetőek. Meg persze a trükkök, hiszen a közlemény szerint a “fociadó” csak a közszolgálati csatornák közvetítéseire vonatkozik.

“Nyilvános kivetítésnek minősül: a Magyar Televízió a Labdarúgó EB 2012 és a 30. Nyári Olimpiai Játékok London 2012 eseményeit bemutató műsora, televíziós jelének bármely műsorszórásra, műsortovábbításra, illetve egyéb képi megjelenítésre alkalmas eszközzel történő továbbközvetítése a nyilvánosság számára- olyan esemény, rendezvény, vagy kereskedelmi/vendéglátó egységben, illetve szórakozóhelyen szervezett nyilvános vetítés keretében, amelyet a vetítés szervezői a sporteseményekhez kapcsolódóan hoznak létre…”

Így amelyik kocsmárosnak van külföldi, az adott eseményeket sugárzó csatornája, az elvileg a nyelvi nehézségek bevállalásával kikerülheti a fizetést.

“Sok a vetülete ennek az ügynek”

A Sport24 megkérdezte egy sportközgazdász véleményét.

„Az is egy nézőpont, hogy ugye a közszolgálati adók elvileg azért azok, hogy ingyen eljussanak a nézőkhöz, hallgatókhoz. Aki a kocsmában néz tévét, arra ugyanez vonatkozik. Az viszont tény, hogy e nyilvános közvetítések révén a vetítést szervezők plusz bevételhez jutnak, amit viszont a jogokat nyilván nem kevés pénzért megvásárló MTVA ’fizet’ – véli Szabados Gábor sportközgazdász. – A nyilvános vetítések nézői révén természetesen pluszbevétele lesz a vendéglátósoknak, ami bőven fedezi a fizetendő pénzt. Persze nyilván lesz olyan kocsmáros, aki a jogi utat sem zárja ki”.

A szakértő azt is hozzátette, hogy a nyilvános meccs- és versenynézések általi plusz nézőszámra a reklámok értékesítése során az MTVA is hivatkozik, ami megint véleményes – de csak morálisan.

Mert a lényeg az, hogy a magyar közszolgálati médium megvette a közvetítési és kivetítési jogokat, azzal pedig úgy kereskedik, ahogy akar, illetve ahogy tud.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik