Foci

Szerencse és rekordok: varázslatos BL-döntő

Először került Londonba a labdarúgó Bajnokok Ligája trófeája. Az edzők szerencséről beszélnek, a győztes Chelsea a jövőről még nem.

A Chelsea hosszabbítást követően 11-esekkel 4-3-ra verte meg a hazai pályán játszó Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében.

A meccsen a németek domináltak, több helyzetet alakítottak ki, de Robben révén a hosszabbításban még büntetőt is hibáztak. Az angolok a Barcelona elleni elődöntőhöz hasonló játékkal rukkoltak ki, amely ezúttal is eredményre vezetett. Ezzel együtt hallatlan lelkesedésüket bizonyítja, hogy Müller 84. percben szerzett gólja után is egyenlíteni tudtak.

“Az ellenfél azt a játékot játszotta, amelyet az elmúlt BL-meccsein, erre is számítottunk. Bosszanthatjuk magunkat, mert rengeteg helyezetünk volt, amelyekből nem tudtunk profitálni. Amikor a 83. percben betalálsz, élned kell a lehetőséggel, nem beszélve a tizenegyesről, amit a hosszabbításban kaptunk. A büntetőpárbaj olyan, mint a lottó, ezt a történelemből is tudjuk. A Chelsea volt most a szerencsés: azt játszották, amit jól tudnak, gratulálnom kell nekik” – mondta a meccs után Jupp Heynckes, a Bayern München vezetőedzője.

“A játékosaim nagyon közel érezhették magukhoz a sikert, nagyon keserű így a vereség. Bastian Schweinsteiger nagyon sokat tett azért, hogy eljussunk idáig, most, hogy kihagyta a 11-est, nem szabad hibáztatni. Ilyen a futball. Úgy játszottunk, ahogy idehaza szoktunk, meg kell nézni a statisztikát, mindenben jobbak voltunk” – kesergélt Heynckes.

Érdekességek a Bajnokok Ligája döntőjéről

Ahogyan eddig egyszer sem, most sem nyert a hazai pályán játszó csapat, még a BEK-ben is legutóbb az Internek sikerült ez 1965-ben.

Nem játszott a szezon gólkirálya, történetesen Lionel Messi a döntőben.

Először került Londonba a trófea, érdekes, hogy egyetlen londoni csapat sem nyerte meg korábban a bajnokok sorozatát. 2008-ban a Manchester United ellen elvesztette a 11-es párbajt a Chelsea, most nem.

A Chelsea egyenlített az olasz-angol csatában, mindkét nemzet így már 12-12 alkalommal nyert a sorozatban.

A Chelsea sikerével az angol bajnokság 6. helyén végzett együttes nyerte meg a kupát. Az angoloknak négy BL-kvótája van, ez azt jelenti, hogy címvédőként indul a londoni együttes, azaz a 4. helyen végzett Tottenham “kiesett” az Európa Ligába.

Juhász Roland csapata, a belga Anderlecht a Bayern sikere esetén főtáblás lett volna a BL-ben, így viszont már az utolsó selejtezőkörben pályára kell lépnie.

Semmit sem nyert idén a Bayern: elbukta a bajnokságot és a német kupát is a Borussia Dortmunddal szemben.


“A futball és az élet kiszámíthatatlan és őrült dolgokra képes. Nem hiszem, hogy bárki erre a koreográfiára számított volna. Pocsékul kezdtük a szezont, és ez a befejzés egyszerűen hihetetlen, nagyon büszke vagyok a játékosokra, akik nagyon sokat dolgoztak. Amikor bekaptuk a gólt, nem volt már sok idő hátra, de a játékosaim szíve ismét bizonyított, ami főleg azért példás, mert két-három játékosunk is hiányzott a védelemből a cserék után, és egyébként a meccsről is”
– mondta örömittasan Roberto Di Matteo, a londoniak menedzsere.

A meccs embere: Didier Drogba

A meccs emberének Didier Drogbát választották. Az elefántcsontparti játékos gólt fejelt a meccs hajrájában, amivel hosszabbításra mentette a találkozót, majd ő értékesítette a büntetőpárbajban a sorsdöntő tizit is. Egyébiránt a ráadásban “csinált” egy büntetőt , amikor odarúgott Ribérynek (őt le is kellett cserélni ezután), Robben azonban kihagyta a 11-est.

“Nem tudom, hogy léteznek-e olyan szavak, amelyekkel ki tudnám fejezni, mit érzek most. Ami Moszkvában négy éve történt, szörnyű volt a játékosoknak, a klubnak, a drukkereknek” – utalt a United ellen 11-esekkel elbukott BL-döntőre. “Csodálatos volt a mai este, egy őrült meccs, ahol mindent beleadtunk. Nem tudom, honnan volt ennyi energiánk, de megcsináltuk.

Drogba az Afrika Kupa fináléjában kihagyta a büntetőt Zambia ellen, hazájával képtelen nyerni a rangos tornán. “Nem tagadom, eszembe jutott az a meccs, és a kihagyott büntető is. Petr Cech a legjobb kapus a világon, nagyszerű védéseket mutatott be az este folyamán is, miatta is be kellett rúgnom a saját büntetőmet.

Az én jövőm most egyáltalán nem fontos, most az a fontos, hogy győztünk, igazi bajnokok vagyunk, hiszen a Napolit és a Barcelonát is búcsúztattuk” – fejezte be értékelését Didier Drogba, aki feltehetően utolsó idényét játszotta a Chelsea-ben.


“Didier Drogba fantasztikus nyolc évet adott ennek a klubnak, most is, de ez a csapat sikere volt: Cole remekelt, Lampard és Cech is szenzációs volt ma este. Nem tudom, mit hoz a jövő, de történelmi sikert arattunk. A büntetők mindig a szerencsén dőlnek el, a Bayern ma nagyszerűen játszott a meccsen, átárzem a csalódottságukat, ilyen körülmények között mindig borzasztó veszíteni. Bármit is hoz a holnap, elfogadom, most elmegyek egy kicsit pihenni, nehéz volt az elmúlt három hónap. Ki kell pihennem a mai történelmi estét is” –
fejezte be értékelését a sikeredző.

Időközben megválasztották, összeállították a 2011-12-es BL-szezon legjobb csapatát is: a kapuban Petr Cech (Chelsea) állna a képzeletbeli 11-ben, a védőknél Dani Alves (Barcelona), David Luiz (Chelsea), Paulo Jorge (APOEL Nicosia), David Alaba (Bayern München) szerepel. Helyet kapott az álomcsapatban Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Manduca (APOEL Nicosia), Kevin Prince Boateng (Milan), Frank Ribéry (Bayern München), míg elöl a Lionel Messi (Barcelona), Mario Gomez (Bayern München) páros rohamozna.

A Bajnokok Ligája döntőjét több mint egymilliárd ember nézte végig, szerte a világban megteltek az éttermek, kerthelyiségek, kocsmák. Európa Super Bowljának is nevezhetjük a finálét, amely még a politikusokat is megmozgatja: Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök például együtt nézte a találkozót a G8-as csúcs helyszínén.

A találkozó összefoglalója:

Eredmény – Bajnokok Ligája, döntő

München, Allianz Arena, vezette: Pedro Proenca (portugál)

Bayern München – Chelsea 1-1 (1-1) tizenegyesekkel: 3-4

Gólszerzők: Müller (83.) illetve Drogba (87.)

Bayern München: Neuer – Lahm, Boateng, Timoscsuk, Contento – Schweinsteiger, Kroos – Ribery (Olic, 96.), Robben, Müller (Van Buyten, 86.) – Gomez.

Chelsea: Cech – Bosingwa, David Luiz, Cahill, A. Cole – Lampard, Obi Mikel, Bertrand (Malouda, 73.) – Kalou (Torres, 84.), Mata – Drogba.

Sárga lap: Schweinsteiger (3.) illetve Cole (81.), David Luiz (86.), Drogba (93.), Torres (120.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik