Foci

Halálos kocsmai verekedésre emlékeznek

ír válogatott (ír válogatott, írország)
ír válogatott (ír válogatott, írország)

Az ír-olasz Európa-bajnoki labdarúgó-mérkézésen fekete karszalagot viselnek majd a játékosok egy 18 évvel ezelőtti lövöldözés áldozataira emlékezve.

Hat ember meghalt, öten pedig megsérültek, miután fegyveresek tüzet nyitottak egy zsúfolt bárban, az észak-írországi Loughinislandben, Down megyében, 1994. június 18-án, amikor futballrajongók éppen az egyesült államokbeli világbajnokság ír-olasz mérkőzését nézték a televízióban.

Abban az időszakban zavaros volt a helyzet Észak-Írországban. A protestáns unionisták – akik kitartanak Észak-Írország és Nagy-Britannia egysége mellett – rendszeresen összecsaptak a nacionalistákkal, akik a két Írország újraegyesítéséért küzdenek.

Az Európai Labdarúgó Szövetség engedélyezte a megemlékezést az idei kontinensviadal csoportmérkőzése (éppen június 18-án lesz) előtt, 18 évvel a tragédia után.

“Ami 1994-ben, Loughinislandben történt, az szörnyű tragédia, és mélyen megrendített minden futballszurkolót” – nyilatkozta csütörtökön az Ír Labdarúgó Szövetség elnöke, John Delaney. “Szeretnék köszönetet mondani az UEFA illetékeseinek, amiért lehetőséget adtak nekünk, hogy megemlékezzünk mindazokról, akik életüket vesztették a támadás során.”

A megemlékezésen az áldozatok családtagjai is részt vesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik