Foci

Elszálltak az ETO esélyei

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében a Győri ETO hiába lesz második, vagy harmadik a labdarúgó élvonalban, nem indulhat az Európa Ligában.

A pepsifoci.hu információi szerint a szerdán hozott döntést a CAS a Győri ETO FC kontra UEFA ügyben. Mint ismert, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fellebviteli bizottsága korábban két évre – maximum egy részvételre – kizárta a Rába-parti együttest a nemzetközi kupaporondról. A döntés apropója az volt, hogy a kontinentális szervezet szerint az ETO úgy indult el az Európa Liga 2010-11-es selejtezőjében, hogy nem felelt meg minden követelménynek.

A vád szerint a Győr nem tett eleget 2009. december 31-én lejárt fizetési kötelezettségének. A klub ugyanakkor azzal védekezett, hogy a Jarmo Ahjupera vásárlásából fennmaradó 50 ezer eurót addig nem is tudta kifizetni, amíg az észt játékos korábbi csapata nem állított ki erről számlát. A Győr 2010. augusztus 16-án kapta meg a számlát, ezután ki is egyenlítette a tartozását.

Április végén Lausanne-ban a CAS tanúként halgatta ki a győri delegációt az ügyben, a legfrissebb hírek szerint pedig a magyar csapatra nézve kedvezőtlen döntést hozott és az UEFA-nak adott igazat. Mindez azt jelenti, hogy a Győr hiába zárja a második, vagy harmadik helyen az OTP Bank Liga mostani kiírását, nem indulhat el az Európa Ligában. Erre ezekben az esetkben a bajnokság negyedik helyezettjének lesz joga.

A negyedik helyen jelenleg a Budapest Honvéd áll két fordulóval a magyar pontvadászat vége előtt, de a Kecskemét, a Paks és a Diósgyőr is odaérhet még a végére.

“Megkaptuk a lausanne-i székhelyű Sportdöntőbíróság döntését, amely szerint elutasította klubunk fellebbezését és helyben hagyta az UEFA ítéletét, amellyel az európai szövetség csapatunkat kizárta a következő kupasorozatból” – mondta Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezető igazgatója, aki felolvasta a CAS indoklásának egy részét, mely szerint a klubokra az UEFA szabályai és nem az Európai Unió törvényei az irányadóak.

“Az ügyben megbeszélést folytattunk klubunk tulajdonosával, Tarsoly Csabával” – tette hozzá Klement. “Az álláspontunk szerint tovább küzdünk az igazunkért. A törvény szerint először a svájci szövetségi választott bírósághoz kell fordulnunk és csak a következő állomás lehet az Európai Bíróság. Ez a döntés a következő évi európai kupaindulásunkat már nem befolyásolja, erkölcsi és anyagi elégtételt azonban kaphatunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik