Foci

Felfüggesztett börtönt kapott a magyar focista

Vesztegetésben bűnösnek találták és tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották Balogh Tamást.

A Pécsi Törvényszék ítélete még nem jogerős a volt barcsi labdarúgó ügyében, mivel annak kihirdetése utén az ügyész és a védő egyaránt három nap gondolkodási időt kért.

Az anyagi gondokkal küszködő Balogh Tamás 2011. szeptember 25-én, a pécsi vasútállomáson találkozott barátjával, az élvonalbeli pécsi labdarúgóklubban hátvédként játszó Törtei Tamással. Ezer-ezerötszáz eurót ajánlott neki, amennyiben játékostársait bevonva úgy próbálja befolyásolni az október 5-ei PMFC-Siófok Ligakupa-mérkőzést, hogy azt a Pécs elveszítse. A vereségre Horvátországban akart fogadást kötni.

Bár Törtei Tamás visszautasította az ajánlatot, ahelyett, hogy a szabályok szerint azonnal jelezte volna klubja vezetőségének, két csapattársának is beszélt róla. Az esetet úgy tálalta nekik, hogy az ajánlatot egy ismeretlentől kapta telefonon. A játékos ügyét az egyesület és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is vizsgálta. A klub szerződést bontott vele, az MLSZ pedig egy időre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Balogh Tamás a bírósági eljárásban nem akart vallomást tenni. Annyit mondott: nem érzi magát bűnösnek, nem ért egyet a váddal. Hozzátette, a történtek után az életében komoly szerepet játszó labdarúgást nem folytathatta, nem bírta, hogy összesúgnak a háta mögött, ezért pszichológushoz kellett járnia, és Németországban vállalt munkát. Jelenleg is ott dolgozik.

A tárgyaláson felolvasott korábbi vallomásában az állt, hogy aznap Törtei Tamással kettejük barátsága okán találkozott, és egy hirtelen ötlettől vezérelve vetette fel, mi lenne, ha a Pécs elveszítené a Siófok elleni mérkőzést. Ezt Törtei egyből visszautasította.

Balogh Tamás néhány nappal később meglepődve tapasztalta, hogy emiatt mekkora bajba kerültek, és az egész ügyet kabarénak nevezte. Állítása szerint olvasás nélkül írta alá a PMFC-nél az esetről készült jegyzőkönyvet. Úgy vélte, ez hiba volt, mert abban olyan részek voltak, amelyek nem feleltek meg a valóságnak.

A perben korábban tanúként meghallgatott Törtei Tamás emlékezett rá, hogy Balogh Tamás megkérdezte tőle, “meg lehet-e játszani egy meccset”, de mivel ezt ő visszautasította, arról, hogy mit kellett volna tenni, kiket kellett volna megkeresni, nem esett szó. Törtei kérdésre válaszolva elmondta, hogy az 1000-1500 eurós fizetség elhangzott kettejük beszélgetése során.

A PMFC-Matias volt játékosa szólt arról is: megítélése szerint egyetlen játékos kevés ahhoz, hogy egymaga tudatos tevékenysége csapata vereségét okozza. Törtei arra nem tudott magyarázatot adni, hogy ha nem élt a felkínált lehetőséggel, miért beszélt erről két játékostársának is, miért nem a munkáltatójának számolt be a történtekről. Mindössze annyit jegyzett meg: nem gondolta, hogy “ilyen gond lehet belőle”.

A Pécsi Törvényszék szerint a vesztegetés megtörtént, és Törtei Tamás hátvédként egyedül is képes lehetett volna befolyásolni a végeredményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik