Foci

Van Nistelrooy: Itt a vége

Ruud van Nistelrooy, a Málaga holland labdarúgója 35 évesen bejelentette visszavonulását.

A holland gólvágó hétfőn tartott sajtótájékoztatót: „Vasárnap lejátszottam az utolsó profi focimeccsemet. Még akartam szerepelni a Bajnokok Ligájában (a Málaga a selejtezőben indul – a szerk.), azonban fizikálisan elértem a határaimat. Nem tudnám már a maximumot nyújtani, így keresve sem találok jobb alkalmat a visszavonulásra a mostaninál” – hangzottak Rutgerus Johannes Martinus „Ruud” van Nistelrooy szavai.

„Több trófeát is bezsebeltem, mind a csapataimmal, mind egyénileg, mégis az tesz a legbüszkébbé, hogy mindent beleadtam napról-napra, évről-évre.”

Van Nistelrooy fantasztikus karriert tudhat a magáénak. A holland Den Boschban kezdte profi pályafutását, majd lehúzott egy évet a Heerenveenben, mielőtt leigazolta volna a PSV. Eindhovenben 67 bajnokin 62 találatig jutott, kétszer pedig a bajnokságot is megnyerte a csapattal.

Úgy tűnt, hogy már 2000-ben a Manchester United játékosa lesz, ám egy térdsérülés miatt csak egy évvel később csatlakozott a Vörös Ördögökhöz. Angliában olyan időszakot produkált, ami miatt sokan emlékeznek majd rá, 150 angol bajnokin ugyanis 95 gólt szerzett. Bajnoki címet, FA-kupát, Ligakupát és Szuperkupát (Community Shield) nyert a Uniteddel.

Négy évet lehúzott a Real Madridnál is, itt is rendkívül hatékony volt: 68 meccs/46 gól, két bajnoki cím és egy spanyol Szuperkupa volt a mérlege. Az előző szezont már a német Hamburgnál töltötte (36 bajnokin 12 találat), ebben az idényben pedig már a spanyol Málagát erősítette, ám itt már csak négyszer rezegtette meg a hálót. Ugyanakkor Bajnokok Ligája-selejtezőt érő negyedik helyhez segítette a gárdát, amely története során először hajtotta végre ezt a bravúrt.

70-szer a holland válogatott dresszét is magára ölthette, szolgálta hazáját a 2006-os világbajnokságon, illetve a 2004-es és a 2008-as Európa-bajnokságon is. 35 találat fűződik a nevéhez címeres mezben.

Gólkirály lett Hollandiában, Angliában és Spanyolországban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik