Foci

Messié az európai Aranycipő

Az FC Barcelona labdarúgócsapatának argentin klasszisa rekordot jelentő 50 gólt szerzett a spanyol pontvadászatban.

A listába csak a bajnoki gólok számítanak, s a különböző erősségű pontvadászatokban elért találatokat más-más szorzóval veszik figyelembe.

Lionel Messi ugyan nem tudott betalálni a Barcelona utolsó bajnokiján (2-2 a Betis ellen), ám ez sem gátolta meg abban, hogy megnyerje a spanyol bajnokság és az európai labdarúgás 2011-12-es idényének gólkirályi címét. Félszáz rúgott gólja példa nélküli az ibériai bajnokság történetében, a korábbi rekordot Cristiano Ronaldo állította fel az előző idényben, tavaly 40-et lőtt. A luzitán ebben az idényben 46-ig jutott.

A háromszoros aranylabdás Messi pályafutása során másodszor végzett az élen ebben a rangsorban, legutóbb a 2009/10-es idényben diadalmaskodott. A dél-amerikai egy abszolút rekordot is átadott a múltnak, egy idényben senki sem lőtt annyi gólt európai klubcsapatában, mint ő, az Athletic Bilbao elleni spanyol Király Kupa-döntőben pedig tovább növelheti találatai számát. Eddig összesen 72-nél jár (a német legenda, a korábbi csúcstartó Gerd Müller 68-ig jutott).

A harmadik helyre a talán élete formájában játszó Robin van Persie ért oda, az Arsenal holland zsenije 30 találattal végzett Angliában. Negyedik a Schalkét erősítő Klaas-Jan Huntelaar lett, míg ötödikként az a Zlatan Ibrahimovic zárt, aki az olasz bajnokság története során két különböző klub színeiben tudott gólkirály lenni. Wayne Rooney 27, Mario Gomez 26 találattal zárta a bajnokságot.

A nyolcadik helyen négyes holtverseny alakult ki, a török Trabzonsporban játszó Yilmaz, a holland Heerenveenben focizó Dost, az Atlético Madriddal Európa Ligát nyerő Radamel Falcao és az Interrel felemás szezont futó Diego Milito is 48 ponttal végzett. Előbbi két játékos 32-32 gólt szerzett ( az ő produktumuk másfeles szorzóval számít be), míg utóbbi kettő 24-24 találatot.

Az Aranycipő 2011/12-es végeredménye
1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona) 50 gól, 100 pont (2-szeres szorzó)
2. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid) 46 gól, 92 pont (2-szeres szorzó)
3. Robin van Persie (holland, Arsenal) 30 gól, 60 pont (2-szeres szorzó)
4. Klaas-Jan Huntelaar (holland, Schalke) 29 gól, 58 pont (2-szeres szorzó)
5. Zlatan Ibrahimovic (svéd, AC Milan) 28 gól, 56 pont (2-szeres szorzó)
6. Wayne Rooney (angol, Manchester United) 27 gól, 54 pont (2-szeres szorzóÖ
7. Mario Gomez (német, Bayern München) 26 gól, 52 pont (2-szeres szorzó)
8. Burak Yilmaz (török, Trabzonspor) 32 gól, 48 pont (1,5-szeres szorzó)   
… Bas Dost (holland, Heerenveen) 32 gól, 48 pont (1,5-szeres szorzó)   
… Radamel Falcao (portugál, Atlético Madrid) 24 gól, 48 pont (2-szeres szorzó)   
…Diego Milito (argentin, Internazionale) 24 gól, 48 pont (2-szeres szorzó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik