Foci

Falcao, a történelmi tettek mestere

radamel falcao (radamel falcao, )
radamel falcao (radamel falcao, )

A kolumbiai támadó sikert sikerre halmoz: 2012-es Európa Liga győzelmével több rekordot is beállított, de van, amiben egyedit alkotott.

Szerda este az Európa Liga döntőjében az Atlético Madrid Falcao duplájának, és Diego kései góljának köszönhetően 3-0-ra legyőzték az Athletic Bilbaót. Így a Martracosok 2010 óta, mióta Európa Ligának hívják a sorozatot – korábban UEFA Kupa – már másodszor tudták elhódítani a kupát.

Kiváló támadójuk Falcao egymás után kétszer nyerte meg az EL-t, ugyanis 2011-ben a Porto játékosaként emelhette magasba a kupát. Ráadásul a tavalyi és az idei szezonban is ő lett a kiírás gólkirálya. Hogy tovább dícsérjük a kolumbiait, Falcao a második játékos, amióta egy meccsen dől el a döntő, aki két egymást követő évben is gólt tud szerezni a fináléban: ez csak Frederic Kanouténak jött össze a Sevilla játékosaként 2006-ban és 2007-ben, valamint szintén második abban a tekintetben, hogy a két egymást követő finálés gólt két különböző csapat színeiben szerezte (2011 Porto, 2012 Atlético Madrid), ezt csak Ronaldo tudta elérni eddig, aki 1997-ben a Barcelona, 1998-ban pedig az Internazionale játékosakánt talált az ellenfél kapujába.

Magyar vonatkozása is van Falcao történelmi tettének: ezzel a győzelemmel az ötödik olyan labdarúgó lett, aki egymás utáni években két különböző csapattal nyert európai kupát. Az őt megelőz négy játékos Marcel Desailly, Paulo Sousa a Videoton trénere, Ronaldo és Sameul Eto’o volt.

S végül az utolsó rekord a kolumbiaitól: az EL-ben, és elődjében az UEFA Kupában Falcao előtt egy játékos sem duplázott egymást követő két évben két különböző csapattal.

Így ünnepelt a lefújás után az Atlético Madrid:

Ne felejtsük el, hogy a rekordbeállítások mellett Falcao két szépségdíjas gólt is szerzett a bukaresti fináléban, így 12 találattal idén is gólkirályi címet ünnepelhetett.

Az első bomba:

A második sem votl csúnya:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik