Foci

Baráti EL-fináléra készülnek az argentin kollégák

Szerda este két régi ismerős találkozik az Európa Liga döntőjében: a madridiak edzője, Simeone egykor a baszkok trénerének, Bielsának a játékosa volt. A meccset a Story4 élőben adja.

Korábban már foglalkoztunk a statisztikai adatokkal és érdekességekkel, most azonban lássuk, hogyan vélekednek a spanyol házidöntőről a főszereplők. A szerda esti Atlético Madrid-Athletic Bilbao Európa Liga döntőben nem csak két azonos nemzetbeli csapat mérkőzik meg egymással – és az idei kiírás két leggólerősebb alakulata -, hanem két argentin edző is. Ugyanis a baszkok kispadján Marcelo Bielsa ül, aki 1998 és 2004 között az Albicelestét, 2007 és 2011 között pedig a chilei nemzeti csapatot dirigálta. Legnagyobb edző sikere, hogy 2004-ben az argentinokkal olimpiát nyert.


Marcelo Bielsa edzést tart a bukaresti stadionban

“Ez egy fantasztikus döntő, ami megismételhetetlen. Éppen ezért nagy a tétje, de nekünk mégis a saját játékunkat kell hoznunk, és ki kell használnunk a fizikai erőnket. Ez a módja a győzelemnek. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ez egy döntő, így az érzelmek is felerősödnek. Ezeket az emóciókat pedig be kell építenünk a játékba.” – nyilatkozta a Bilbao trénere.

Kollégája, Diego Simeone jól ismeri Bielsát, aki az Albiceleste szövetségi kapitányaként számított a középpályás szolgálataira. Így együtt vettek részt az argentinok 2002-es csúnya vb-s szereplésén, majd Simeone még abban az évben vissza is vonult a nemzeti tizenegytől.

“Összeszedettnek és gyorsan kell lennünk a Bilbao ellen. Jobban kell koncentrálni, mint egy átlagos bajnoki meccsen. Persze az, hogy a bajnokság során kétszer is találkozunk, azt jelenti, jól ismerjük egymást: a Bilbao gyors, technikás és lelkes csapat, akik nem ijednek meg attól, hogy a saját játékukat erőltessék rá az ellenfélre, akár idegenben is. Mégis baráti hangulatra számítok, a mi sikerünkkel, mivel a játékosaim félre tudják tenni az idegeskedést, és helyén tudják kezelni a nyomást.” – mondta Simeone.


Az Atlético drukkerei zászlót bontottak a román fővárosban

Egy ilyen rangos mérkőzés előtt a játékosok is fogadkoztak, természetesen mindkét oldal győzelemben bízik. Az egyenes kieséses szakaszban a Manchester Unitedet búcsúztató Bilbao játékosa, Ander Herrera szivesen magasba emelné szerda éjszaka a trófeát: “Lehet, hogy rutinja miatt az Atlético a mérkőzés esélyese, de ebben a sorozatban már megmutattuk, nálunk sokkal jobb képességekkel rendelkező klubokat is le tudtunk győzni. A tapasztalatlanságunkat szenvedéllyel és lendülettel pótoljuk.”

“Nagyon kemény meccs lesz, ezt tudjuk. Mindkét csapat nyerni akar, és mindkettő nyerhet is. Az edzőink is jól ismerik egymást, így nagy különbségek nincsenek a két alakulat között. Apróságokon dől majd el a kupa sorsa. A Bilbaónál nem az egyéni képességek számítanak. Nagyon jó játékosok alkotják a keretüket, ez tény, de ha egyikük nem teljesít jól, csapatként akkor is kiválóan működnek.” – ezek már Radamel Falcao szavai, aki tavaly a Porto játékosaként már elhódított az EL-trófeát, így idén akár duplázhat.

Apropó, trófea. Bármelyik csapat nyer, történelmi siker lesz, ugyanis eddig egy argentin edző sem tudhatta magáénak az UEFA Kupát, vagy az Európa Liga kupáját. BEK-et és KEK-et már igen, szám szerint hárman: Luis Carniglia kétszer nyert BEK-et a Real Madrid mestereként, míg Helenio Herrera szintén kétszer az Internazionaléval. A harmadik Alfredo Di Stefano volt, aki a KEK-et nyerte meg a Valenciával. Beszédes, hogy rajtuk kívül, nem európai edző egyszer sem diadalmaskodott UEFA sorozatokban. Szerdán éjszaka tehát kiderül, Simeone vagy Bielsa lesz-e a negyedik argentin tréner a listán.

Európa Liga, döntő

Atlético Madrid – Athletic Bilbao, 20:45, TV: Story4

Bukarest, Nemzeti Aréna, vezeti: Wolfgang Stark (német)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik