Foci

A magyar fű lesz a menő a foci-Eb-n

wroclaw stadion (wroclawi stadion, foci eb 2012, wroclaw)
wroclaw stadion (wroclawi stadion, foci eb 2012, wroclaw)

Egy Felsőpakonyban működő vállalkozás szállítja majd két lengyel Eb-helyszínre is a gyeptéglákat a júniusi futballünnepre.

A FourFourTwo magyar oldala szerint a poznani és a wroclawi stadion gyepét is magyar fűvel borítják majd be az ott rendezendő labdarúgó-mérkőzésekre.

Felsőpakonyban közel száz hektáron foglalkozik gyepgyártással egy vállalkozás, amelynek Ausztriában is van egy kirendeltésge. Hegyi Gerhard, a cég vezetője szerint komoly elismerés a kiválasztás: “Amint az Lengyelországban megjelent, az UEFA által felkért független szakértő cég, az STRI a mi füvünket találta alkalmasnak, nekünk sikerült megfelelnünk a rendkívül szigorú feltételeknek.”

Az UEFA szigorú szabályokat ír elő a pálya gyepével kapcsolatban: pontosan 23 milliméter hosszúnak kell lennie, a pályát 23 párhuzamos sávra osztják, amelyek egyenként 5.5-6.1 méter közötti szélességűek lehetnek. Az UEFA szabályzata szerint a füvet legkésőbb a meccs napján délelőtt 10 óráig kötelesek lenyírni a megfelelő hosszúságúra.

A felsőpakonyi “fűgyár” a felcsúti Puskás Akadémia és a Videoton gyepszőnyegei mellett szállított már füvet az előző, 2008-as osztrák-svájci rendezésű Eb klagenfurti és innsbrucki pályájához. Magyar füvön játszanak a salzburgi Red Bull Arénában, a Levszki Szófia (Bulgária), a Petrolul Ploiesti (Románia) stadionjában és a ljubljanai (Szlovénia) Stozice stadionban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik