Foci

A Chelsea nyerte meg az FA-kupát

A Ligakupa után a Liverpool nem tudta megszerezni második idei trófeáját, miután az FA-kupa döntőjében kikapott a Chelsea-től.

Nem meglepetés, hogy telt ház, 89 ezer néző várta a Chelsea és a Liverpool együttesét a londoni Wembley-stadionban. Merthogy évek óta itt rendezik a legrangosabb angol (és feltehetően európai nemzeti) kupasorozat döntőjét.

A meccsnek több főhőse volt, leginkább a spanyol Mata, aki a 11. percben Ramirest ugratta ki, és adott neki gólpasszt (Ramires a BL-elődöntőben is pokoli fontos gólt szerzett Barcelonában), majd többször is megzavarta a liverpooli védelmet felfutásaival (1-0).

A vörösök ezzel együtt nem voltak képesek igazi gólhelyzetet kialakítani, Bellamy próbálkozása után csak erőlködtek. Nem úgy a második félidőben, amely szenzációsra sikeredett. Ehhez kellett Lampard passza után Didier Drogba góljának (2-0), azután ugyanis a Pool feltámadt. Mellesleg a kupa 141 éves történelme során először fordult elő, hogy egy játékos négy döntőben is eredményes legyen – Drogbának ez sikerült.

A sokat kritizált Andy Carroll a 16-oson belül még két védőt is elfektetett, mielőtt a 64. percben a hálóba vágta a labdát, és 2-1-re alakította az állást. Nagy nyomás alá helyezte ezután a Chelsea kapuját a Liverpool, de már nem sikerült betalálniuk. Egy alkalommal Carroll fejesét Petr Chech a gólvonalról ütötte ki a labdát. Phil Dowd játékvezető egy pillanatra sem vesztette el önuralmát, nem ítélt gólt.

Később sem, hiszen nem született több gól, ezzel a Chelsea megnyerte a kupát, érdekesség, hogy Ashley Cole, a londoniak védője hatodik alkalommal nyerte meg a trófeát.

A találkozó összefoglalója:

Eredmény – FA-kupa, döntő

Chelsea – Liverpool 2-1 (1-0)
gólszerzők: Ramires (11.), Drogba (52.), illetve Carroll (64.)

Az utóbbi tíz év győztesei:

2002: Arsenal
2003: Arsenal
2004: Manchester United
2005: Arsenal
2006: Liverpool
2007: Chelsea
2008: Portsmouth
2009: Chelsea
2010: Chelsea
2011: Manchester City
2012: Chelsea

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik