Foci

Ultramodern lesz a Loki stadionja

Az aréna építése és környezetének rekonstrukciója a tervek szerint ősszel kezdődhet és 2014 tavaszán fejeződhet be.

Szakmai konferencián mutatták be csütörtökön Debrecenben az új Nagyerdei Stadion koncepciós terveit.

Bordás Péter felelős tervező a látványtervek bemutatásakor elmondta: Magyarország első 4. generációs stadionja épül fel a cívisvárosban, vagyis a labdarúgó-mérkőzések rendezésén túl más események megtartására is folyamatosan alkalmas létesítmény születik.

A 20 020 férőhelyes stadion terveinek engedélyeztetési eljárására a nyáron kerül sor, ősszel pedig nyílt közbeszerzési eljárással választják ki a kivitelezőt. Ha a tender eredményes lesz, ősszel a munkálatok is elindulhatnak.

A Sport, fejlesztés, Cívisváros – a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Projekt című konferencián a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a stadion megvalósításakor “védett környezetben kell dolgozni, az útvonalakat a természet jelölte ki”. A mostani Nagyerdei Stadion déli oldalához igazítják majd az új létesítményt – amely a futópálya hiánya miatt kisebb lesz elődjénél -, az északi oldalon felszabaduló terület pedig rendezvényhelyszínként vagy télen akár jégpályaként funkcionálhat majd.Az 1930-as években épült stadion mementójaként meghagyják az északi oldalon álló két tornyos kaput – tette hozzá Bordás Péter.

A mostani Csónakázó-tó Pallagi úti sarkától a stadion déli oldaláig 1100 méteren a létesítményt egy megemelt, a fák lombkoronájáig érő sétány öleli majd körbe, így a lehető legkevésbé kell “megbolygatni” a Nagyerdőt. A tervezők egy aszimmetrikus stadiont álmodtak meg, amelynek keleti oldala kisebb lesz a főtribünként funkcionáló nyugati lelátónál.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere elmondta: a tervezésnél már az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2015-től bevezetendő új szabványaira is figyelemmel voltak. A Nagyerdei Stadion UEFA 4. kategóriás arénaként – Bajnokok Ligája-döntő, világbajnoki mérkőzés és Európa-bajnoki döntő kivételével – bármilyen futballmeccs megrendezésére alkalmas lesz. Kósa Lajos véleménye szerint a korábbi beruházások – Főnix Csarnok, atlétikai stadion, sportuszoda – már bebizonyították, hogy érdemes belefogni nagy fejlesztésekbe, Debrecen pedig példaként állhat más nagyvárosok előtt ezen a téren.

Vígh László, a projekt irányításáért felelős kormánybiztos hozzáfűzte: a kormány célja, hogy Magyarországon 4-5 ilyen, UEFA 4. kategóriás stadion épüljön fel. A debreceni stadion után az Albert Stadion és a Puskás Stadion következhet – mondta.

Bács Zoltán, a DVSC Futballszervező Zrt. elnökségi tagja közölte: a klub célja, hogy az új stadionban az átlagos bajnoki mérkőzéseken is elérjék a 10 ezres nézőszámot, míg a rangadókon telt házat várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik