Foci

Hajsza a BL-helyekért Angliában

Miközben az angol labdarúgó-bajnokság élén ki-ki párbajt vív a két manchesteri gigász, a Bajnokok Ligáját érő két helyre még négy csapat is eséllyel pályázik.

A Premier League trófeájáért rég látott kiélezett küzdelem folyik a Manchester City és a Manchester United között. A Citizens az első, a Vörös Ördögök a másodikak 83-83 ponttal két fordulóval a bajnokság vége előtt.

A City hátralévő ellenfelei a Newcastle (idegenben) és Queens Park Rangers (odahaza) lesz, míg a United a Swansea-val otthon, a Sunderlanddel idegenben meccsel.

A bajnoki cím megnyeréséért viaskodó két nagyágyú mögött azonban négyen is sorakoznak, hogy elcsípjék a harmadik, automatikus BL-indulást érő, vagy a negyedik, BL-selejtezőt jelentő pozíciót.

Az Arsenalnak még két, a Chelsea-nek, a Newcastle-nek, a Tottenhamnek egyaránt három találkozója van még hátra az idény zártáig. Arra, hogy ki végzi harmadik, illetve negyedik helyen a szezont, a hátralévő meccsek elemzésében kerestük a választ.

FA-kupa mérkőzések miatt elmaradt találkozók:

Május 2., szerda 20:45: Chelsea – Newcastle: Az összecsapás egyértelmű esélyese a londoni alakulat. Hazai pályán rég kaptak ki Di Matteo fiai, s a BL-siker is egy újabb lökést adott nekik. A Szarkák idegenben nem sok bravúrt tudnak eddig felmutatni, s a Wigan elleni közelmúltbeli idegenbeli 4-0-s blamájuk sem mellettük szól.

Május 2., szerda 21:00: Bolton – Tottenham: Mindkét gárdának úgy kell a pont, mint egy falat kenyér. Bogdán Ádámék már egy esetleges pontszerzéssel is ideiglenesen kikászálódhatnak a kiesőzónából, ám a Spursnek közel sem elég az egy egység. Ha nem nyer Harry Redknapp alakulata, akkor nagyon távol kerül tőlük a harmadik hely.

A mérkőzések lefújásának pillanatában már többet tudunk majd a bajnokság végkimenetelét illetően. A Chelsea – Newcastle győztese közelebb kerülhet a hőn áhított automatikus BL-starthoz, a Tottenham egy esetleges leszereplés után már csak a negyedik helyre ácsingózhat.

37. forduló:

Május 5., szombat 13:45: Arsenal – Norwich: Az újonc Norwich a 14. helyen tanyázik és számukra már biztos a bennmaradás. Az Ágyúsok három meccs óta képtelenek begyűjteni mindhárom pontot, s ezúttal nem hibázhatnak, hisz a legelőkelőbb helyen álló észak-londoniak egy győzelemmel akár be is biztosíthatják a harmadik helyet.

Május 6., vasárnap 14:30: Newcastle – Manchester City: Nagyon nehéz dolga lesz a három pont begyűjtésében a hazaiaknak a bajnokesélyesek ellen. Parázs csatára számíthatunk, ám lehet, hogy ez esetben a hazai pálya nem nyújt majd túl sok előnyt az elszánt Cityvel szemben.

Május 6., vasárnap 15:00: Aston Villa – Tottenham: Ismét kiesőjelölthöz látogat majd a Hotspur. Ugyan a birminghamiek a 15. helyen állnak, két vereséggel könnyen a másodosztályban találhatják magukat. Ez a menet sem lesz sétagalopp Adebayoréknak.

Május 8., vasárnap 21:00: Liverpool – Chelsea: A hétvégi FA-kupa döntő után a Liverpool otthonában is megmérkőznek majd a felek. Ugyan a Poolnak már nem oszt, nem szoroz ez a találkozó, de ha esetleg vereséget szenvednek a fináléban, biztos, hogy gyors bosszút akarnak majd állni riválisukon.

Az Arsenal könnyen bebiztosíthatja harmadik helyét, hisz mindhárom vetélytársukra nehezebb meccs vár, mint rájuk. De mivel a futballban minden megeshet, közel sem biztos, hogy nem az utolsó fordulóra marad a helyezések elosztása az idei szezonban.

Az angol bajnokság jelenlegi állása
1. Manchester City 83 pont
2. Manchester United 83 pont
3. Arsenal 66 pont
4. Tottenham 62 pont
5. Newcastle 62 pont
6. Chelsea 61 pont


38. forduló:

Május 13., vasárnap 16:00: Chelsea – Blackburn: A BL-döntő előtt szűk egy héttel vár kiesőjelölt elleni összecsapás a Kékekre. Ha a 19. helyen álló Blackburn nem hullik ki a másodosztályba a 37. fordulóban, akkor bármi elképzelhető ezen a meccsen is.

Május 13., vasárnap 16:00: WBA – Arsenal: A birminghamiek a többi találkozót is figyelembe véve akár a 8.-14. helyen is végezhet. Biztos, hogy szeretnének majd borsot törni az Ágyúsok orra alá, akik BL-indulásnál nem adnák alább.

Május 13., vasárnap 16:00: Tottenham – Fulham: Hazai környezetben magabiztosan játszik a Spurs, s az utolsó körben a közönség lesz a 12. ember a pályán. A Fulham az európai kupaporondot érő és a kiesőhelyeken sem végezhet már, így tét nélkül léphetnek majd pályára az utolsó mérkőzésükön.

Május 13., vasárnap 16:00: Everton – Newcastle: A mindent eldöntő körben sem lesz könnyű dolga a Szarkáknak. A liverpooliak a legutóbbi három hazai meccsükön gólt sem kaptak, s tíz találatot jegyezhettek. Egész éves teljesítményüket nézve nem véletlenül állnak a bajnoki tabella hetedik helyén.

Ebben a fordulóban már senki sem hibázhat, s a Chelsea kivételével mind a négy gárda olyan ellenfelekkel küzd majd, akiknek már nem igazán számítanak az e fordulóbéli eredmények. Könnyen lehet, hogy a 37. körben beállt állás lesz a bajnokság végeredménye is, ami a BL-helyeket illeti.

A fentiekhez tegyük hozzá: amennyiben a Chelsea megnyeri a Bajnokok Ligáját a Bayern München ellen, címvédőként indulhat a sorozatban, ez pedig azt jelenti az UEFA döntése értelmében, hogy a negyedik helyezett csapat “kiesik” az Európa Ligába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik