Foci

Rendőrbűnözés veszélyezteti az Eb-t?

angol-szurkolok(960x640).png (angol szurkolók)
angol-szurkolok(960x640).png (angol szurkolók)

Az Amnesty International állásfoglalása szerint az ukrán kormánynak sürgős rendőrségi reformokat kell kezdeményeznie a labdarúgó Európa-bajnokság előtt.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete több esettanulmányt ismertet hétoldalas jelentésében, közölve: a bemutatott incidensek – amelyek végletesen brutális rendőri fellépések különböző eseteit dokumentálják – példázzák, hogy a jelenlegi rendszer milyen mértékben teszi lehetővé a gyakorlatilag akadálytalan rendőri bűnözést Ukrajnában.

Az AI által vázolt egyik legutóbbi incidens során, két héttel ezelőtt, a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városának egyik bárjában hat rendőr összevert és kirabolt két fiatalt, akik vitába keveredtek az ivó személyzetével. A két sértetett utána 12 órán át fogva tartották egy rendőrőrsön, majd elengedték őket, ám a két személy a rendőri bántalmazástól olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy járni sem tudott, és végül mentőt kellett hívni hozzájuk.

Az Amnesty International szerint az ukrán nagyvárosokba érkező futballszurkolók “meglepődnének, ha tudnák, hogy e városok lakossága milyen mértékben ki van téve kínzásnak és egyéb jogsértéseknek a helyi rendőrség részéről”. 

Mindazokat, akik kapcsolatba kerülnek a rendőrséggel Ukrajnában, emberi jogsértések egész sora fenyegeti, a rasszista megnyilvánulásoktól a kínzásig. Mindezt a vezetői szintekig hatoló korrupció és szerkezeti hiányosságok súlyosbítják, és e tényezők “a hivatalosság büntethetetlenségének kultúráját” honosítják meg. Ráadásul a rendőrségi bűnözés kivizsgálására hivatott ügyészek szoros személyes kapcsolatokat ápolnak magukkal a rendőrökkel. Ennek eredménye az, hogy az incidenseket egyáltalán semmilyen, vagy csak felületes ügyészi vizsgálatok követik – áll az AI hétfői londoni felhívásában.

Az AI akkori felhívása szerint mivel külföldi szurkolók ezrei érkeznek az Európa-bajnokság ukrajnai mérkőzéseire, fennáll annak a veszélye, hogy őket is sérelem érheti az ukrán rendőrség részéről, amelynek “elképzelése sincs a közszolgálat és az elszámoltathatóság mibenlétéről”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik