Foci

Győzelmével átvette a vezetést a City

A városi derbin a Manchester CIty 1-0-ra legyőzte a Unitedet, és két fordulóval a bajnokság vége előtt átvette a tabella első helyét.

Nem pusztán három pontért szálltak harcba a felek az Etihad-stadionban, gyakorlatilag a bajnoki cím múlt ezen a találkozón: ha a United idegenben tud nyerni, akkor két forduló előtt gyakorlatilag már bajnoknak tekinthető, ellenben ha City-sikerrel zárul a 90 perc, akkor a Kékek pontszámban beérik a Vörös Ördögöket.

A csúcsrangadó feszes, pörgős iramban kezdődött, és a vendégek vették magukhoz a kezdeményezést, de komoly gólhelyzetet nem tudtak kialakítani, igaz rögtön az első percben Hart kapus a frászt hozta több tízezer nézőre. A hálóőr középre ütött ki egy szögletet, pont Carrick elé, de lövését Kompany blokkolni tudta. Az első negyed óra végére elfogyott a Vörösök lendülete, és az irányítást a City vette át, pontosabban Agüero, aki minden hazai akcióból kivette a részét.

Még a helyszínen helyet foglaló Maradona is izgalommal nézte végig, ahogy lányának párja szinte ötpercenként kerül gólhelyzetbe: Agüero előbb a 25. percben lőtt közvetlen közelről mellé, majd a 36. percben csak Zabaletán kellett volna túljutnia, hogy védhetetlen lövést indítson De Gea kapuja felé.

Ennek ellenére mégsem ő szerezte a Manchester City vezető találatát, hanem Kompany, aki egy szögletet követően fejjel volt eredményes az első félidő hosszabbításában.

A szünet után sem változott a játék képe, többet birtokolta a labdát a hazai alakulat, és kapura is többet voltak veszélyesebbek, de igazán nagy ziccereket nem adódtak egészen a 62. percig, amikor Touré lövését a United hálóőre lábbal hárította, majd ismét Agüero nevét skandálta a hazai publikum, de az argentin lövésébe Ferdinand állt bele, majd pár perccel később csak az oldalhálót rezgette meg.

A második játékrészben a United sémát váltott, és Rooney mellé Welbeck is beállt a csatársorba. Ezzel a húzással mezőnyben kiegyenlítettebb lett a küzdelem. A lefújás pillanatának közeledtével az indulatok is egyre jobban elszabadultak, a csereként beállt de Jong szabálytalansága után például majdnem egymásnak ugrott az oldalvonalnál a két mester. Gól azonban már nem esett a rangadón, így a City örülhetett egygólos győzelmének, míg a vendégeknél foghatják a fejüket az elmúlt hetekben elhullajtott pontok miatt.

Győzelmével a Manchester City pontszámban beérte a Unitedet, és át is vette a tabellán a vezetést, ugyanis a Kékek jobb gólaránnyal bírnak.

A meccset eldöntő találat:

Eredmény – Premier League, 36. forduló

Manchester City – Manchester United (1-0)
Gólszerzők: Kompany (45+1.)

Manchester City: Hart – Zabaleta, Lescott, Kompany, Clichy – Nasri, Barry, Yaya Touré, Silva (Richards 83.) – Agüero, Tévez (De Jong 68.). Vezetőedző: Roberto Mancini.

Manchester United: De Gea – Jones, Smalling, Ferdinand, Evra – Nani (Young 83.), Carrick, Scholes (Valencia 78.), Giggs, Pak Dzsi Szung (Welbeck 58.) – Rooney. Vezetőedző: Sir Alex Ferguson.

Sárga lap: Kompany (19.), Yaya Touré (53.), De jong (76.), ill. P. Jones (69.), Carrick (78.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik