Foci

Guardiola távozik a Barcelonától, Vilanova váltja

A katalán klub vezetősége és Pep Guardiola sajtótájékoztatón jelentette be, a sikeredző távozik. Utódja eddig segítője lesz.

Mint írtuk, a Barcelona szurkolói feszülten várták, hogy az elmúlt szombati El Clásico vereség és a kedd BL kiesés után mi lesz Pep Guardiola sorsa.

Péntekre ígérték a tárgyalást, amely után Pep Guardiola hivatalosan is bejelentette távozik a katalán klubtól. Ugyanakkor nem hivatalos értesülések szerint a zseniális edző már napok óta a biztos a távozás mellett döntött. A Barcelona vezetősége is hallotta ezt a pletykát, és a mai tárgyalásokat megelőzően annyit előrebocsátottak, nagyon sajnálnák, ha ez valóban bekövetkezne. Bekövetkezett.

Spanyol lapinformációk szerint Guardiola csütörtökön már közölte távozási szándékát Sandro Rosellel, a Barcelona elnökével, majd mielőtt az válaszolhatott volna, Guardiola hazament és egész délután elérhetetlen volt. A klub vezetősége nem titkolta, szerették volna, ha Guardiola még egy évet maradt volna, de természetesen elfogadták a döntését. Rosell leszögezte, hogy rendkívül nehéz lesz még egy olyan edzőt találni, mint Guardiola.

Pénteken délelőtt a csapat edzésén Guardiola összehívta a játékosokat és bejelentette a döntését. A beszélgetés rövid és lényegretörő volt.

A bejelentés


Fotó: FC Barcelona

A hivatalos tárgyalások tizenegy órakor zárt ajtók mögött folytatódtak, amelyen megszületett a döntés: Guardiola bejelentette, a szezon végén távozik a Barcelonától.

Természetesen a nap folyamán elindultak a találgatások arról, hogy ki lesz a sikeredző utódja. Spanyol lapok Marcelo Bielsa szerepvállalását említették, ő az Athletic Bilbaót Európa Liga-döntőbe vezete. Szóba került Ernesto Valverde neve is, aki korábban a Villarreal trenírozta, ebben az idényben pedig Megyeri Balázs klubjánál, az Olympiakosz Pireusznál volt vezetőedző, április közepén azonban családi okokra hivatkozva felmondott. Hallani lehetett Laurent Blanc, a francia és Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának megkereséséről, de André Villas-Boas nevét is bedobta a média.

A Guardiola jövőjét firtató találgatások során elsősorban a Chelsea, a Milan és az Internazionale merült fel eddig, mint lehetséges célállomás. Spanyol lapinformációk szerint az sem kizárt, hogy a 2014-es brazil labdarúgó-világbajnokságon Guardiola irányítja majd a spanyol válogatottat.

A hivatalos sajtótájékoztatón aztán az egész Barcelona tiszteletét tette. A klub elnöke, Sandro Rossell méltatta a leköszönő edzőt és sajnálatát fejezte ki a távozása miatt. Guardiola megköszönte a sok munkát, a felemelő közös élményeket. Hosszú beszédét taps fogadta.

A Barcelona elnöke megerősítette, hogy Pep Guardiola utódja a szezon végeztével Tito Vilanova, eddigi segítője lesz.

Ezzel a katalán együttes ismét olyan döntést hozott, amely már korábban is jellemző volt rá: saját bázisában, saját tudásában bízik. Josep Guardiola is edzői múlt nélkül ült le a csapat kispadjára.

Pep Guardiola barcelonai eredménysora:

242 – lejátszott mérkőzés
175 – győztes meccs
46 – döntetlen
21 – vesztett mérkőzés
618 – lőtt gólok száma
178 – kapott gólok száma
72 % – győzelmi arány

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik