Foci

Llorente repítette EL-döntőbe a Bilbaót

Sokáig úgy tűnt, a hosszabbítás dönti el, melyik csapat lesz ott az Európa Liga döntőjében, de Llorente az utolsó pillanatban megnyerte a meccset a baszkoknak.

A Sporting Lisszabon céja az volt, hogy ne jöjjön össze az Európa Liga fináléjában a spanyol házidöntő, és ezért az első mérkőzésen mindent meg is tettek, ugyanis egygólos hátrányból fordítani tudtak. A visszavágó képe is hasonlóan alakult, ugyanis Susaeta már a 17. percben vezetéshez juttatta a baszkokat, nem is akárhogy: Llorente egy szélről belőtt labdát mellel készített le a támadónak, aki tíz méterről kapásból a hálóba küldte a játékszert.

A bekapott gól után felpörgött a portugál alakulat, de a befejezésnél nem tudtak elég pontosak lenni. Egészen a 45. percig, amikor Van Wolfswinkel egy szöglet utáni tüzijátékban leleményesen megtalálta a labdát és kilőtte a bal alsót (1-1). Ezzel azonban nem elégedtek meg a hazaiak, és tettek arról, hogy a szünetre mégis előnnyel vonulhassanak. A hosszabbítás első percében Ibai Gomez volt eredményes, ki más, mint Llorente passzából (2-1).

A második játékrészre drasztikusan visszaesett a színvonal, komoly helyzet is alig alakult ki, mindössze két kapufát jegyezhettünk fel a második 45 percből: Xavi Martinez és Insua is célt tévesztett. Az 54. percben még vér is folyt a küzdelem hevében, mert Amorebieta úgy fellökte Capelt, hogy a középpályásnak felrepedt a szája. Talán már a játékosok is fejben a hosszabbításra koncentráltak, kivéve egy valakit: a két gólpasszt jegyző Fernando Llorentét, aki Ibai Gomez centerezése után a labdát a gólvonal mögé, míg a Bilbaót az EL-döntőbe lőtte.

A baszkok ellenfele a május 9-ei bukaresti fináléban az Atlético Madrid lesz: a Matracosok 1-0-re legyőzték a visszavágón a Valenciát, és összesítésben 5-2-vel masíroztak be a döntőbe.

 

Eredmények – Európa Liga, elődöntő, visszavágó

Athletic Bilbao-Sporting Lisszabon 3-1 (2-1)
Gólszerzők: Susaeta (17.), Ibai Gomez (45+1.), Llorente (88.) illetve Van Wolfswinkel (44.)

Athletic Bilbao: Iraizoz – Iraola, Amorebieta, Javi Martínez, Aurtenetxe – A. Herrera (Perez 93.), Iturraspe, Iker Muniain (Ekiza, 90.) – Susaeta, F. Llorente, Ibai Gómez (Toquero, 90.). Vezetőedző: Marcelo Bielsa.

Sporting Lisszabon: Rui Patrício – Joao Pereira, A. Polga, Xandao, Insúa – André Martin (Carillo, 84.),Schaars, Matías Fernández (Carrico, a szünetben) – Capel, Van Wolfswinkel, Pereirinha (Jeffrén, 63.). Vezetőedző: Ricardo Sa Pinto.

Sárga lap: Amorebieta (54.), Gomez (76.) illetve Van Wolfswinkel (10.), Carrico (59.), Xandao (94.)

Továbbjutott az Athletic Bilbao 4-3-as összesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik