Foci

Hét szituáció, amiben Kassai tévedett – vagy nem

A játékvezető tevékenységét a nemzetközi média ízekre szedte a Real Madrid-Bayern München BL elődöntő után. Mi is.

A szerda esti madridi Bajnokok Ligája elődöntő, mint rendesen megosztotta a labdarúgás szerelmeseit. A mérkőzést 2-1-re ugyan megnyerte a Real, de a hosszabbítást követő 11-es párbajban alulmaradt a Bayern Münchennel szemben. A mérkőzés magyar főszereplője, a játékvezető Kassai Viktor és további öt magyar segítője tevékenységét mindkét fél alaposan kielemezte. Lapunk is megtette a magáét, összegyűjtöttünk hét vitás esetet, ami alapján összességében úgy ítéljük meg, hogy legmagasabban jegyzett játékvezetőnk a rendkívül feszült, összesen 39 szabálytalansággal tarkított mérkőzésen határozottan és jól vezette a mérkőzést. Íme:

A mérkőzés vitatott szituációi egyetlen videóban:

1. 5. perc, a Real büntetője

A Daily Mail internetes oldalán Graham Poll elemezte Kassai tevékenységét. Az egykori kiváló angol játékvezető 2000-ben hasonló helyzetben volt, hiszen ő vezette a Bayern-Real elődöntő második mérkőzését, úgyhogy van viszonyítási alapja.  Az angol spori úgy ítélte meg, hogy végig nagy nyomás nehezedett Kassaira, amit nem megfelelően kezelt.

Számon kéri rajta az első, Realnak megadott büntetőt. Szerinte ugyanis a Bayern még csak 19 éves osztrák balhátvédje, Alaba nem kereste kezével a labdát amikor Di María jobbal kapu felé lőtte azt, azaz vétlen volt, így nem kellett volna büntetőt adnia.

Sport24 vélemény: szerintünk meg igen. A lövés a kapu felé tartott, és ha még el is kerülte volna azt, a hosszún érkező Real-játékosok gólt érhettek volna el a szituációból, így mindenképpen gólhelyzetet akadályozott meg a fiatal osztrák a kezezéssel.

2. 14. perc, a Real második gólját megelőző leshelyzet

Khedira pontosan passzolt Özilhez, aki jó 25-ről tette az üresen álló C.Ronaldo elé a labdát. A portugálon nem volt védő, így lépett kettőt, majd laposan a bal alsóba gurított Neuer mellett.

Sport24 vélemény: Többszöri visszajátszást követően valóban úgy tűnik, hogy a védő és C.Ronaldo teste a képzeletbeli les vonalon ugyan találkozik, de a portugál lába a labda elrúgásának pillanatában mintha 5 centivel előrébb lenne. Persze asszisztens legyen a talpán, aki a másodperc századrésze alatt ezt kiszúrja, különösen, ha figyelembe vesszük az UEFA előírását, miszerint az ilyen esetben a támadó felet kell támogatni. Az ítélet helyes.

3. 26. perc, a Bayern büntetője

Graham Poll a második büntetőt is vitatható ítéletnek tartja. Azt mondja: „Olyan volt az eset, amit a szurkolók mindig számon kérnek a játékvezetőn, ha egy véleményes ítéletét egy másikkal akarja kompenzálni. Ez történt akkor, amikor Gomez földre vetette magát, miközben Pepe rátette a kezét a vállára.” Poll a magyar asszisztenseknek is odavág: „Kedden az asszisztensek lenyűgözően segítették a török Cuneyt Cakir munkáját. Kassai nem adta meg az esélyt munkatársainak erre, így mindkétszer hatalmasat hibázott.”

Sport24 vélemény: A jó Poll mester alighanem más meccset nézett. Még a madridi sportlap a Marca szakírója is elismerte: „Kassainak igaza volt Alaba és Pepe eseténél”Pepe nem simogatott, inkább két kézzel húzta vissza, majd rávetette magát Gomez hátára. Jó ítélet volt.

4., 45. perc, elmaradt Bayern-büntető, amit Robben és Ribery vitat


Ez az eset ugyan a mellékelt videóból kimaradt, de kétségtelen, Robben kapura tartó szabadrúgása valóban irányt változtatott Pepe kezén. Az angol ITV két neves szakértője, Gareth Southgate és Roy Keane is megadhatónak ítélte az esetet. Ugyanakkor a Manchester United ír legendája mindkét, Kassai által megadott tizenegyest jogosnak ítélte meg, és hozzátette, Pepe talán nem is kezezett volna a szabadrúgásnál, ha Gomez lerántásáért megkapja az azonnali piros lapot.

Sport24 vélemény: Ha visszaidézzük a Real első gólját, a tizenegyest megelőző szituációt, akkor kísérteties a hasonlóság. Adtak már ilyenért tizenegyest, meg nem is. Véleményünk szerint itt lehetett volna büntetőt ítélni.

5. Vitatott Bayern-bedobás a bal oldalon

Iker Casillas – aki azért megtette a magáét a meccsen, hiszen a büntetőpárbajban kettőt is megfogott kirugását követően Robben és C.Ronaldo ugrott fel fejelni. A labda a holland fején csúszott meg, de a magyar játékvezető asszisztense jelzésére a Bayernnek ítélt bedobást. Az esetet követően Mourinho mosolyogva, hüvelykujja balra-jobbra jelezte a tévedést, amire Kassai egyértelműen jelezte, lehet, a portugál így látta, de itt ő dönt.

Sport24 vélemény: Kassai fordítva ítélte meg a szituációt. A fejpárbajt követően Robben C.Ronaldo mellett sétálva maga is Real-bedobáshoz készült, aztán szemfülesen felkapta persze a labdát.

6., Elmaradt sárga lapok, mert Luiz Gustavo nem bír Özillel

A Bayern középpályása láthatóan hátulról összeakasztotta a bal oldalon elfutó és tempóelőnyt szerző Real-játékos lábát. Di María azonnal lapot követelt. Luiz Gustavo később újra összakaszkodott Özillel, ekkor jobb oldalró csúszott be és a labdával együtt Özil lábát is elvitte. Ha az eslő vagy a második szituációnál Kassai sárgát ad a Bayern braziljának, úgy a 102. percben, a második sárgánál mehetett volna zuhanyozni.

Sport24 vélemény: Kassai azért nem adott sárgát, mert megítélése szerint az eslő mozdulatban nem volt szándék, inkább a németek braziljának lába csak véletlenül akadt össze az elé belépő Özilével, míg a másodiknál egyértelműen labdára irányult a mozdulat, és Gustavo el is találta azt. Szerintünk mindkét ítélet helyes.

7., 115. perc: elmaradt Real 11-es

Neuer a kapuból kifutva testével lökdösi, a lábával megtámasztja a labdát kifele vezető és fedező Granerót, miközben bal kezével a mezét is meghúzza. A Real-játékos hasra esik. Kassai műesésért sárgát ad Graneronak.

Sport24 vélemény: Kétségtelen, hogy volt apró kézimunka, de szabálytalanság nem. Ezen a szinten és ebben a játékhelyzetbeb inkább a labda megjátszására kellett volna törekednie a játékosnak, mint látványos esésre. Mivel a test találkozott a testtel a sárga talán túlzó volt, nagyvonalúbb ítélet lett volna, ha Kassai továbbot int.

A vitatott helyzetek alapján összességében 5-2 Kassainak. Ennél rosszabbul sose vezessen meccset!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik