Foci

A foci-Eb gyorsíthatja az ukrajnai kanyarójárvány terjedését

ukrajna(960x640).png (ukrajna, )
ukrajna(960x640).png (ukrajna, )

Ukrajnában felgyorsult a kanyarójárvány terjedése, a június 8-án kezdődő labdarúgó-Eb-re érkező több százezer drukker miatt a helyzet tovább romolhat.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) a legfrissebb járványügyi jelentésében azt ajánlja a magyar állampolgároknak, hogy 15 hónaposnál fiatalabb, a kanyaróval szemben nem védett gyermekekkel lehetőleg ne utazzanak Ukrajnába.

Ukrajnában a március 3-i tájékoztatás szerint az év eleje óta összesen 5127 kanyarómegbetegedést diagnosztizáltak, ebből 162 esetet a jelentés előtti napon. Jelenleg a járvány leginkább Nyugat-Ukrajnát fenyegeti, ahol Eb-meccseket is rendeznek majd.

Az OEK szerint kiegészítő védőoltások bevezetése nélkül a járvány tovább terjedhet. Akik nem kaptak oltást vagy nem estek át a betegségen, azok az Eb ideje alatt megfertőződhetnek kanyaróval, bár ennek valószínűsége csekély.

Az OEK az Ukrajnába utazó magyar állampolgároknak azt ajánlja, hogy 15 hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen “még nem immunizált” gyermekekkel lehetőleg ne utazzanak. A felnőttek térítés ellenében az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában, illetve egyéb központokban kérhetnek oltást.

A 42 évesnél idősebb felnőttek számára általában nem szükséges a védőoltás, mivel ez a korosztály általában a betegség természetes átvészelése révén védett a kanyaróval szemben.

A kanyaró és veszélyei

A kanyaró vírusa elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de nem csupán a beteg közvetlen környezetében lévők fertőződhetnek meg, hanem azok is, akik kissé távolabb tartózkodnak, és nincsenek beoltva.

A betegség szövődményeként agyvelőgyulladás vagy más idegrendszeri megbetegedés is kialakulhat. A vírusfertőzés következtében kialakulhat a többi között gége-, légcső- vagy tüdőgyulladás, hörghurut, kötőhártya-gyulladás, szívizomgyulladás. A komplikációkkal járó esetek közül az idegrendszert érintő szövődmények egy része maradandó károsodást is okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik