Foci

Egy helyzetből nyerte meg a meccset a Chelsea

A Kékek az egyetlen gólhelyzetüket kihasználva 1-0-ra legyőzték a Barcelonát, a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Drogba döntötte el a meccset (Fotó: AFP)

Nagy várakozások előzték meg a két gigász küzdelmét, ennek ellenére döcögősen kezdtek a csapatok, ráadásul a Chelsea bebetonozta magát saját kapuja elé. Az első gólhelyzet a vendégek előtt adódott, de Sanchez emelése a felső lécről a mezőnybe vágódott.

A katalánok közel 80%-os labdabirtoklási aránya több mint beszédes, ennek tükrében nem meglepő, hogy sorra érkeztek a lehetőségek, de egyikben sem volt benne a gól. Ráadásul Czech kitűnő napot fogott ki, és minden felé tartó lövést hárított.

Már-már mindenki elkönyvelte a 45. percben, hogy jön a szünet, majd a második játékrész hozza a fordulatot, de Drogba nem így gondolta: Ramires középre adása után bevette Valdes kapuját, így első valamire való helyzetét kihasználva vezetéshez jutott a Chelsea (1-0).

A fordulás után még jobban nyomott a Barcelona, de sem Messi, sem Xavi, sem a csereként beállt Pedro nem tudott élni az adódó lehetőségekkel. Eközben Valdes magára maradt, ugyanis a Chelsea egyszer sem vesélyeztetett a második félidőben.

A játékrész legnagyobb helyzete Pedro nevéhez fűződött, de a 92. percben csak a kapufát találta el. Egygólos győzelmével a Chelsea ha nem is megnyugtató, de előnnyel utazik a Camp Nouba. Az biztos, hogy Barcelonában remek mérkőzést láthatunk a jövő héten.

A mérkőzést eldöntő találat:

Eredmény – Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés
London, Stamford Bridge, Vezeti: Felix Brych (német).
Chelsea-Barcelona 1-0 (1-0)
Chelsea: Czech – Ivanovic, A. Cole, Cahill, Terry – Lampard, Mikel, Raul Meireles – Ramires (Bosingwa 89.), Mata (Kalou, 74.) – Drogba. Vezetőedző: Roberto Di Matteo.
Barcelona: Valdes – Dani Alves, Puyol, Mascherano, Adriano – Busquets, Xavi (Cuenca, 87.), Iniesta – Fabregas (Thiago Alcantara, 78.), Messi – Sánchez (Pedro, 66.). Vezetőedző: Pep Guardiola.
Gólszerzők: Drogba (45+2.)
Sárga lap: Ramires (69.), illetve Pedro (70.), Busquets (76.)
Piros lap: –

Szöveges tudósításunkat az alábbiakban olvashatod.

Vége a mérkőzésnek! A Chelsea okos védekezéssel megúszta a kapott gólt. 1-0-s előnyükről izgalmas visszavágónak nézünk elébe!

90+2. PERC: Tüzijáték a Chelsea kapuja előtt: Messi lövésébe Cahill állt bele, de a labda csak Pedróig jutott, aki a kapufát találta el. Mi maradt ki…

SZÖGLET 90+1.’
Dani Alves, Barcelona
A védők tisztáznak


90. PERC:
Három perc a ráadás, minden katalán a Chelsea térfelén.

89. PERC: Az utolsó percbe lépünk. Vajon lesz még gól?

CSERE 89.’
Chelsea
Ramires helyett Bosingwa
SZÖGLET 88.’
Messi, Barcelona
Veszélytelen a sarokrúgás


88. PERC:
Majdnem ott volt az egyenlítés! Messi szabadrúgását Puyol a kapunak háttal állva, mélyre lehajolva csúsztatta meg, de Czech elképesztő bravúrral szögletre mentett.

CSERE 87.’
Barcelona
Xavi helyett Cuenca
SÁRGA LAP 86.’
Drogba, Chelsea
Messit rúgta fel


82. PERC:
Leült a meccs, talán a katalánok erőt gyűjtenek az utolsó nagy rohamokra. A Chelsea a védekezésre tesz fel mindent, a félidőben egyetlen egy lövésük sem volt. Megdöbbentő…

80. PERC: Visszább vettek a csapatok, a Chelsea-nek érthetően jó az eredmény, míg a katalánok nem képesek gólhelyzetet kialakítani.

CSERE 78.’
Barcelona
Fabregast Thiago Alcantara váltja


77. PERC:
Helyzet nincs, lássuk a számokat: eddig a Chelsea 3911 sikerest passzt hajtott végre a BL idei szezonjában, míg a Barca majdnem kétszer ennyit, 7155-öt.

SÁRGA LAP 76.’
Busquets, Barcelona
Egy újabb sárga a meccsen
CSERE 74.’
Chelsea
Mata le, Kalou be
SÁRGA LAP 70.’
Pedro, Barcelona
4 perc játék után máris bersárgult


69. PERC:
Messi csak átlépte a labdát, Xavi próbálkozott: jócskán fölé.

SZABADRÚGÁS 69.’
Messi, Barcelona
17 méterről Xavi fölé lőtt
SÁRGA LAP 69.’
Ramires, Chelsea
Messi felrúgásáért
Ápolás 67.’
Drogba, Chelsea
Az elefántcsontparti az ágyékát fogja….


66. PERC:
Érthető a csere, Sanchez a második félidőbre teljesen eltűnt, attól az egy ziccertől eltekintve. Talán ha azt belövi ajtó-ablak helyzetben, folytathatná a meccset.

CSERE 66.’
Barcelona
Sanchez helyére Pedro érkezik
SZÖGLET 66.’
Xavi, Barcelona
Puyol fejese erőtlen
SZABADRÚGÁS 64.’
Messi, Barcelona
A lapos lövés a sorfalról levágódik


63. PERC:
Messi löbbölte Mikel kezére a labdát, 17 méterről jöhet a szabadrúgás! Természetesen Messi áll a labda mögé.

57. PERC: Sanchez kapta meg a labdát, miután Fabregas Cahill feje fölött emelte át, de a chilei képes volt kihagyni a ziccert 4 méterről! Fogják a fejüket a katalánok, érthető módon: ennyi hiba megbosszulhatja magát.

56. PERC: A védők ügyetlenkedési miatt Messi majdnem gólhelyzetbe került a tizenhatos vonalánál, de Cahill az utolsó pillanatban becsúszva mentett.

54. PERC: Hiába nyomnak a katalánok, nincs igazán átütő erő az akciókban. Sanchez kapufáját leszámítva, olyan óriási gólhelyzetük nem is volt.

SZÖGLET 53.’
Lampard, Chelsea
Egyik érkező sem találkozott a labdával


51. PERC: Adriano
kapta meg a középpályán a labdát, majd befelé indult meg, és jó 20 méterről jobbal tekert kapura a védők mellett. Czech mozdulata látványosra sikeredett, de ennyire nem volt veszélyes a helyzet.

VÉDÉS 51.’
Czech, Chelsea
Adriano tekert kapura
SZÖGLET 50.’
Messi, Barcelona
Pocsék sarokrúgás, Lampard kifejelte


48. PERC:
Ugyanott folytatódik a találkozó, ahol a felek az első félidőben abbahagyták: támad a Barcelona, nagy erőkkel védekezik a Chelsea. De mint látjuk, mégis vezet a Chelsea.

46. PERC: Egyik oldalon sem változtattak a mesterek, jöhet a második felvonás!

KÖZÉPKEZDÉS 46.’
Chelsea
Folytatódik a szakadó esőben a csata


Vége a félidőnek! A Barcelona saját kapujához szögezte a Chelsea-t, számos lehetőséget kidolgoztak, de a befejezésnél valami mindíg balul sült el. Ennek ellenére derül égből villámcsapásként vezetnek a Kékek, így biztos, hogy küzdelmes második félidőt láthatunk.

45+2. PERC: Na ez nem volt benne a pakliban! Ramires kapott egy hosszú passzt, majd egyedül indult meg a kapu felé, három visszafutó védővel a nyakán. A támadó estében középre adott, ahol Drogba Adrianóval a nyakán érkezett, és laposan a hálóba lőtt! Helyzet nélkül szereztek gólt a hazaiak.

GÓÓÓL 45+2’
Drogba, Chelsea
A semmiből szerzett vezetést a Chelsea


45. PERC:
Két perc lesz a hosszabbítás, nagy csodában már ne reménykedjünk

LES 45.’
Cole, Chelsea
SZÖGLET 45.’
Xavi, Barcelona
Drogba hatástalanítja a beadást


43. PERC: Fabregas
majdnem betalált! Messi remekül ugratta ki a középpályást, aki alányesve a labdának, finoman átemelte Czech fölött, de a játékszer lelassult, így nem juttott el a kapuba. Nagyon közel jár a gólhoz a Barcelona!

SZÖGLET 42.’
Xavi, Barcelona
A védők kifejelték a labdát
LES 40.’
Drogba, Chelsea
Megint les, megint Drogba…


38. PERC: Valdes
unatkozik a kapuban: a Chelsea játékosai nem igazán látják el munkával a hálóőrt.

Ápolás 35.’
Puyol, Barcelona
A védő keze sérült meg, az oldalvonalnál kötözik
LES 35.’
Drogba, Chelsea
Megint az elefántcsontparti maradt lesen


34. PERC:
Sok elképzelés nem volt ebben a sarokrúgásban, ráadásul Puyol szabálytalansága miatt kifelé jár a szabadrúgás.

SZÖGLET 34.’
Xavi, Barcelona
Kis szöglet Messinek
LES 31.’
Sanchez, Barcelona

 

 

LES 30.’
Drogba, Chelsea


28. PERC: Messi
távoli fejese a kapufa mellett be is osont volta a kapuba, de Czech jó helyen volt. Eddig a hazaak a hálóőrnek köszönhetik, hogy nem vezetnek a katalánok.

27. PERC: Cahillt csúnyán megforgatta Fabregas, majd nem tétovázott, lőtt. Czech azonban hárítota a középre tartó lövést. Nagyon nyom a Barca, az elmúlt percekben folyamatosan védekezik a Chelsea.

VÉDÉS 27.’
Czech, Chelsea
Fabregas volt az elkövető


25. PERC:
Hűha… Iniesta nem magától borult fel a tizenhatoson belül, de a bíró szerint mehet tovább.

SZÖGLET 22.’
Messi, Barcelona
Meireles fejjel tisztáz


18. PERC: Iniesta
a tizenhatoson belül kínálta meg egy lökettel a kapust, de Czech bravúrral védte a lapos lövést. A kipattanó Fabregas elé került, aki annyira meglepődött ezen, hogy el sem találta a labdát.

VÉDÉS 18.’
Czech, Chelsea
Iniesta lökete után

17. PERC: Beszédes a labdabirtoklás aránya: 72%-ban birtokolja a labdát a Barca.

LES 16.’
Mata, Chelsea


10. PERC:
A kezdeti tapogatózás után felélénkült az összecsapás: Ivanov bedobása után a labda üresen maradt a vendégek ötösén belül, de Puyol tisztázni tudott.

9. PERC: Mi maradt ki! Majdnem megszerezte a vezetést a Barca! Sanchezt ugratta ki Iniesta, aki a kimozduló Czech fölött átemelve, csak a felső lécet találta el. Óriási helyzetet puskázott el a Barca!

6. PERC: Az első villanás a meccsen: Drogba saját térfeléről kilépve két katalánt is beültetett a hintába, de másodszor hosszan tolta meg a labdát, így az Valdesé lett.

3. PERC: Érdekes, de úgy tűnik, a Kékek hazai pályán beállnak védekezni a katalánok ellen.

1. PERC: Egyelőre minden Chelsea játékos a saját térfelén, míg a Barca nyugodtan adogat.

KÖZÉPKEZDÉS 1.’
Barcelona
Kékben a Chelsea, feketében a Barca


Már kivonultak a pályára a csapatok, hamarosan kezdődik a mérkőzés!


Előzetes:
A Barcelona idei BL-szezonja kísértetiesen hasonlít a 2008-2009-es kiírásra, ugyanis akkor is a Chelsea-vel találkoztak a Kékek az elődöntőben: egy 1-1 és egy 0-0 után, idegenben lőtt góllal a katalánok jutottak a fináléba, amit a Manchester United ellen meg is nyertek. Éppen ezért Pep Guardiola legénysége bizakodó, de a tréner tisztában van azzal, hogy a Chelsea biztos nem adja magát könnyedén: “Rendkívül erős csapat a Chelsea. Mivel a bajnokságban már nincsenek versenyben, ezért mindent megtesznek a BL-trófeáért, ráadásul nagyszerű játékszellemmel és lélekkel lépnek mindíg pályára. Pont emiatt nagyon nehéz lesz őket legyőznünk:”

Londonban Roberto Di Matteo Messi játékában látja a katalánok sikerét, de nem viszi túlzásba az argentin zseni elleni védekezést: “Úgy gondolom a Barcelona nem szeret ellenünk játszani, mivel a csapatom ellen nem tudják a megszokott játékukat hozni, és ezt szerdán is meg fogjuk mutatni. Természetesen figyelünk majd külön Messire, de ha azt hiszed, hogy a másik kilenc játékost leírhatod, akkor nagyon tévedsz”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik