Foci

City kontra United: ki lesz a befutó?

Öt forduló van hátra a Premier League idei szezonjából, de még mindig nem tudni, hogy a két manchesteri csapat közül ki lesz a győztes.

Könnyen lehet, hogy április 30-án bajnokot avatnak Angliában (Fotó: AFP)

A Citizens legutóbb 1968-ban nyert bajnokságot, míg a Vörös Ördögök a jelenlegi címvédők. Jelenleg Sir Alex Ferguson gárdája 79 ponttal az első, míg Mancini fiai öt ponttal mögöttük állnak a dobogó második fokán. De vajon a két rivális közül melyik végez majd az élen? A választ a hátralévő öt forduló elemzésében keressük.

34. forduló:

Április 14., szombat, 13:45: Norwich – Manchester City. A jelenleg előkelő 10. helyen álló Kanárik akár a hetedik helyre is odaérhetnek a szezon végén. Hazai pályán négyszer kaptak ki tizenhat találkozójukból. Ami a Cityt illeti, a Swansea, az Arsenal, a Chelsea és az Everton otthonából is nulla ponttal távoztak, de ez alkalommal kötelező a három pont begyűjtése

Április 15., vasárnap 17:00: Manchester United – Aston Villa. A United eddig mindössze két alkalommal – a City és a Blackburn ellen – szenvedett vereséget ebben a szezonban az Old Traffordon. Az Aston Villa hat pontra áll a kieső zónától, és biztos, hogy nem szeretnék a véletlenre bízni a bennmaradást.

A Unitednek látszólag könnyebb dolga lesz, de a Cityre sem klubtörténete legnehezebb mérkőzése vár. A fordulót követően nem valószínű, hogy csökken az ötpontos differencia a két együttes között.

35. forduló:

Április 22., vasárnap, 13:30: Manchester United – Everton. Az elmúlt időszakban jó teljesítménnyel előrukkoló liverpooli csapat nem lesz könnyű falat Rooneyék számára. A jelen pillanatban hetedik Everton ugyan már följebb nem léphet a ranglistán, pozíciójukat mindenféle képen meg szeretnék tartani.

Április 22., vasárnap, 17:00: Wolves – Manchester City. Talán a legkönnyebbnek ígérkező összecsapás a Citynek. Az utolsó helyen álló Wolves hitét vesztve játszik, időtlen idők óta nem nyertek, s a tudásbeli különbség sem elhanyagolható.

A Citynek szinte elkönyvelhető a három pont, a Unitednak lesz nehezebb dolga ebben a körben, hiába, hogy hazai pályán játszanak. A Vörös Ördögök nem valószínű, hogy még jobban ellépnek riválisuktól, de benne van a pakliban, hogy Manciniék megközelítik őket.

A United huszadik… (Fotó: AFP)

36. forduló:

Április 30., hétfő, 21:00: Manchester City – Manchester United. A bajnokság kupadöntője, ha addig nem keletkezik nagyobb pontszámbeli különbség a két együttes között. Az év derbijén eldőlhet, hogy kié lesz a trófea.

Ha a Citynek sikerül legyőznie Fergusonékat, akkor őrült izgalmakra lehet számítani az utolsó két fordulóban. Ellenkező esetben a United nagyon közel kerülhet a bajnoki cím megvédéséhez.

37. forduló:

Május 6., vasárnap, 13:30: Newcastle – Manchester City. A BL-helyezésre pályázó Szarkák hazai pályán sok nagycsapat dolgát megnehezítették már idén. A manchesteri derbi után egy újabb nagy kihívás vár Agüeróra és csapattársaira.

Május 6., vasárnap, 17:00: Manchester United – Swansea. Az újonc walesi csapat remek teljesítményt nyújt ebben az évadban. Nem ijedtek meg a Premier League kihívásaitól és több élcsapat orra alá törtek már borsot. A Unitednek ezt a meccset is komolyan kell vennie.

A City-United örökrangadót követően egy újabb sorsdöntő etap következik az együttesek életében. A bajnokság végkimenetele akár ezen a játéknapon is eldőlhet. Míg a Unitednak nagy esélye van a diadalra, a Kékeknek a pontszerzés sem lesz egyszerű. A Vörös Ördögök ebben a körben akár már bajnokok is lehetnek.

… a City harmadik bajnoki címére hajt (Fotó: AFP)

38. forduló:

Május 13., vasárnap, 16:00: Manchester City – QPR. A Queens Park foggal-körömmel küzd a bennmaradásért, s elképzelhető, hogy az utolsó fordulóban is szüksége lesz még a pontokra. Igazi angol összecsapás alakulhat ki ebből.

Május 13., vasárnap, 16:00: Sunderland – Manchester United. A Fekete Macskák ingadozó teljesítménye is elég, hogy ott legyenek a középmezőnyben. Ki már ugyan nem eshetnek, s az európai porondon sem szerepelhetnek majd a következő szezonban, az biztos, hogy hazai pályán egy lüktető mérkőzésen le szeretnék majd győzni a bajnokesélyest.

Nehezen elképzelhető, hogy a végső stádiumban pontot bukjon a két élcsapat bármelyike is. Könnyen lehet, hogy a forduló előtti állás a szezon végeredményt is jelenti majd.

Természetesen mindkét csapat vezetőedzője arról nyilatkozott, hogy még bármi megtörténhet a következő hetekben, de azt biztosra vehetjük, hogy valószínűleg az egymás elleni találkozó dönt az idei bajnok kilétéről. Ha azon a találkozón a City elkapja a Unitedet, akkor még lesz esélyük az elsőségre, de Roberto Mancini szavai, miszerint az ötpontos különbség már így is sok, és ez a szezon már elúszott, sokat mondóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik