Foci

Johann Cruyff Liverpoolban?

A Mersey-parti csapat távozó klubigazgatójának helyére a holland edzőzsenit szeretnék megszerezni az amerikai tulajdonosok.

Csütörtökön váratlanul és teljesen szokatlanul idény közben, éppen a szombati Everton elleni FA-kupa elődöntő előtt vált meg a Liverpool Damian Conolli klubigazgatótól.

Conolli felelt az átigazolásokért is, a többi közt az ő közreműködésével szerezte meg a Pool az uruguayi Suarezt (22,7 millió font) és az angol Andy Carollt (33 millió font). Utóbbi lett a legdrágább szigetországi játékos a Premier League-ben, viszont Suarezzel ellentétben szinte gólképtelen. Mondhatni rossz befektetés volt, mert a copfos behemót nem igazán törlesztette hatalmas vételárát.

Hogy ez volt-e a valódi ok vagy a család, amire Conolli hivatkozik nem tudni. „Családi okok miatt visszatérek Franciaországba. Hálás vagyok, hogy a Liverpoolban dolgozhattam, és minden jót kívánok a klubnak a jövőben” – lőtte el a szokásos nyilatkozatpanelt az egykori klubigazgató.

Conelli távozásánál csak a lehetséges utód a nagyobb meglepetés. Szinte hihetetlen, de az amerikai tulajdonosok (Fenway Sports Group) a holland legendát, Johann Cruyffot akarják. Ráadásul a holland szakember éppen összerúgta a port Louis van Gaal klubigazgatói kinevezése miatt az Ajax igazgatótanácsában, így meglehet, szívesen váltana.

Kétségtelen tény, a totális futball megálmodójának, barcelonai meghonosítójának tökéletesen állna a szerep, kihívás lehet számára a Liverpool megreformálása. Az angol focira ugyanis erősen ráférne a szakmai frissülés, hiszen jelen állás szerint a spanyol dominancia mellett eltörpül az angol klubfoci – egyetlen angol csapat, a Chelsea érdekelt az európai kupák elődöntőiben az öt spanyollal szemben.

Cruyff reaktiválása az utóbbi évek legnagyobb húzása lehet. Más kérdés, hogy Angliában mindenhol a menedzser az első ember, a klubigazgatói poszt nem meghatározó. Márpedig Liverpoolban jelenleg a klub egyik ikonja, Kenny Dalglish a menedzser, aki továbbra is élvezi a támogatást. “Teljes a bizalommal Kenny iránt” – így Werner elnök. Márpedig két dudás nem valószínű, hogy megfér a Mersey-parton…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik